Hlavní obsah

Hušbauer zažil na Kypru zlobu fanoušků! Šli na nás s dýmovnicemi, popisuje bývalý kapitán Slavie

Praha

Také na Kypru fanoušci do ochozů kvůli pandemii koronaviru nesmí, někdejší kapitán Slavie Josef Hušbauer přesto zažil na vlastní kůži jejich zlobu. V rozhovoru pro Sport.cz nepříjemný incident z kraje tohoto roku popisuje, vyjadřuje se také ke Slavii i k působení dvou bývalých parťáků z Edenu Tomáše Součka a Vladimíra Coufala ve West Hamu.

Foto: Sport.cz

Vítej na Kypru, cizinče...

Článek

V Anorthosisu jste osmý měsíc, s týmem bojujete o titul. Takže spokojenost?

Teď jsme remizovali na hřišti vedoucí Omonie, což není úplně špatné. Na druhou stranu, ztrácíme na ni pořád sedm bodů, potřebovali jsme ji porazit. Ale pořád žijeme.

Cílem Anorthosisu je titul?

Ano. Pořád se ale věří, že ho můžeme získat. Do konce soutěže zbývá osm zápasů, týmy ze špičky budou hrát proti sobě, takže ztrátuna Omonii pořád dohnat lze.

V Omonii působí dvojice Čechů Michael Lüftner a Jan Lecjaks. Měl jste možnost se si nimi poklábosit?

Nejvíc jsem si popovídal se Slovákem Michalem Ďurišem, bývalým útočníkem Plzně. Také nehrál od začátku. S českýma klukama jsem se setkal po zápase. Mimo trávník se setkávat moc nemůžeme. Opatření ohledně koronaviru jsou na Kypru přísná. Opustil bydliště můžeme jen dvakrát denně, z důvodu nákupu nebo na krátký výlet. Musíte ale pokaždé poslat esemesku příslušnému úřadu. Napíšete v ní, kam jedete a proč.

Mrzí vás, že turisticky atraktivní Kypr nemůžete poznávat?

Rozhodně. Dny jsou jeden jako druhý. Po snídani hodím děti do školky, vrátím se domů, potom jedu na trénink. Po něm vyzvednu děti a valíme domů. Jsme tedy většinu času doma, příliš jiných možností není. Nedávno za mnou byli rodiče. Neviděli jsme se předtím sedm měsíců. Byli jsme na Kypru sami, což nebylo ideální. Hlavně pro děti, které dlouho neviděli babičku a dědu. Byl to těžký půlrok. Ale tahle situace je složitá pro všechny.

Smí na ligová utkání alespoň omezený počet diváků?

Hrajeme před prázdnými tribunami. Asi jako ve většině soutěží na světě. Do konce sezony se na tom pravděpodobně nic nezmění. Po mém příchodu na Kypru bylo povoleno třicet procent kapacity stadionu, ale tento stav vydržel jen pět kol.

Litujete, že jste neměl možnost poznat horkokrevné kyperské fanoušky?

Právě, že jsem možnost měl.

Povídejte.

Před Vánoci jsme neměli dobrou sérii, soupeři se nám v tabulce vzdálili. Dovolená byla krátká, hned po svátcích se začalo trénovat. Na začátku nového roku nás čekal další mistrovský zápas, den před ním dorazili fanoušci na trénink.

Co se dělo?

Chtěli po nás vysvětlení, proč se nám před Vánoci nedařilo. Komunikace s nimi nakonec nedopadla. Když jsme pak jeli druhý den na zápas, zastavili kvůli nám celou dálnici. Dvacet aut. Neuvěřitelný.

Zaútočili na autobus?

Vystoupili z aut, někteří kopali do našeho autobusu, jiní na nás řvali. A další zapálili dýmovnice. Všichni měli masky, neviděli jsme jim do tváře. Autobus byl plný dýmu, nedalo se moc dýchat. Museli jsme otevřít střešní okna.

Jak incident dopadl?

Museli jsme na utkání dojet. Trenér tedy řekl řidiči, ať prostě jede. Tak jsme to projeli. Zajímavá zkušenost. Ale nechtěl bych si ji už zopakovat.(směje se)

Co vám říkali spoluhráči?

Že jsou takové scény na Kypru normální, že už jich zažili hodně. Lidé jsou tu hodně impulzivní, divocí. Když se nevyhrává, fanoušci vám dají jasně najevo, že se jim takové výsledky nelíbí.

Jakou úroveň kyperská liga má?

Když ji mám srovnat s českou, je hodně jiná. Nepraktikuje se tu klasický evropský styl. Týmy ale mají kvalitu. Na Kypru působí velké množství cizinců. Především Brazilci, Portugalci, Španělé. Kypřanů tady moc nehraje. Mužstva jsou takové směsky. Upřímně, když jsem na Kypr dorazil, myslel jsem si, že celky ze spodku tabulky budou kvalitativně slabší. Musím však říct, většina zápasů je vyrovnaných.

Vaším trenérem je gruzínská legenda Temur Ketsbaia, který hrál pět let Premier League. Jaký je?

Hodně náročný, nemazlí se s tím. Co má na jazyku, řekne. Je hodně impulzivní, umí pořádně zvýšit hlas. Dost lpí na disciplíně, Kontroluje váhu, včasné příchody a tak. Leckdo si asi řekne: Kypr, tam si půjdu dohrát kariéru. Kdepak, tak to určitě nefunguje. Tedy alespoň ne pod naším koučem.

Sledujete po očku, jak se daří Slavii? Co jste říkal jejímu postupu přes Leicester v Evropské lize?

Slavii sleduju, co můžu. Postup přes Leicester je fantastický úspěch. Je vidět, že Slavia má obrovskou kvalitu, v české lize nemá konkurenci. Je výkonnostně úplně jinde než ostatní, každého převálcuje.

V osmifinále Evropské ligy ji čekají Glasgow Rangers. Vyřadí i je?

Byla lepší než Leicester, který patří mezi nejlepší týmy Premier Legue. Tak proč by nemohla postoupit přes Rangers? Pokud neudělá zbytečná chyby, může dojít v Evropské lize hodně daleko.

Co říkáte na působení vašich bývalých spoluhráčů z Edenu Tomáše Součka a Vladimíra Coufala ve West Hamu?

Jedním slovem super! Klobouk dolů před nimi. Anglická liga je jedna z nejlepších soutěží na světě, oni se s West Hamem perou o Ligu mistrů. Oba mají v týmu zásadní roli. Je vidět, že Slavia jde delší čas po správné cestě. Tým, který jsme měli za mého působení, kdy jsme hráli Ligu mistrů a čtvrtfinále Evropské ligy, byl neskutečný.

Reklama

Související témata: