Hlavní obsah

Ibrahimovicovi zkrachovala firma. Utopil v ní milióny liber

Praha

Přišel o značný balík peněz. Hvězdnému fotbalistovi Zlatanu Ibrahimovicovi zkrachovala jeho značka sportovního oblečení. Společnost A-Z oznámila, že kvůli vysokým finančním ztrátám po dvou letech končí. Švédský kanonýr do ní podle britské Sky Sports investoval částku okolo 18 miliónů liber (přes 463 miliónů korun).

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Gesto Zlatana Ibrahimovice po neproměněné šanci.

Článek

„I přes solidní růst v roce 2017 se ukázalo, že uspět na evropském trhu s oblečením je příliš nákladné," uvedla v prohlášení společnost A-Z, do které šestatřicetiletý forvard LA Galaxy postupně „napumpoval" 18 miliónů liber.

Podnikat v oblasti sportovního oblečení začal Ibrahimovic v roce 2016, kdy svou značku A-Z (Amateur to Zlatan) spojil s norským oděvním gigantem Varner Group.

Už v roce 2017 společnost ale uvedla, že utrpěla „vyšší než očekávané" ztráty v důsledku marketingových nákladů. „Rok 2016 byl prvním rokem společnosti a nutno říct, že jsme měli vysoké náklady na komercionalizaci. Samozřejmě ale očekáváme lepší prodej a lepší výsledky. Ztráty ale byly vyšší, než jsme čekali."

Definitivní konec přišel teď.

Že podnikat je velké riziko, zažili na vlastní kůži i čeští sportovci. Mezi nejznámější případy patří kupříkladu fotbalista Tomáš Skuhravý nebo hokejisté Dominik Hašek s Romanem Čechmánkem.

Případy českých sportovců
Dominik Hašek
Nepovedené podnikání zažil i hokejový gólman Dominik Hašek, který vlastnil firmu na sportovní oblečení. Před deseti lety firmu Dominator zavřel.
„Společnost prodělává 30 tisíc korun denně a do konce roku není šance na tom čísle něco změnit. Dospěl jsem k rozhodnutí, že ukončit činnost je nejlepší řešení jak pro společnost, tak pro značku Dominator,“ prohlásil Hašek v červenci 2008. Celkem prodělal mezi 60 až 80 milióny korun. Nyní se věnuje prodeji nápoje Smarty a snaží se prosadit výrazněji na trhu.
Roman Čechmánek
Nástrahy podnikání dohnaly také bývalého reprezentačního gólmana Romana Čechmánka, jeho dluhy šly také do miliónů. Olympijský vítěz z Nagana měl více aktivit – minipivovar, domov pro seniory, statek v Chorvatsku, bytový dům. Půjčil si také peníze od hokejistů Petra Čajánka a Miroslava Blaťáka. Celý případ skončil u soudu. Nakonec byl zproštěn obžaloby z podvodů, soud neshledal úmysl.
Tomáš Skuhravý
Po konci aktivní kariéry začal se svým otcem Josefem provozovat penzión Bomber v Přerově nad Labem. Poté se ale zapletl do obchodů s kradenými luxusními auty, za což mu Obvodní soud pro Prahu 4 uložil v březnu 2012 dvouletý trest vězení, podmíněně odložený na zkušební dobu čtyř let.

Reklama

Související témata: