Hlavní obsah

Infantino povede FIFA další čtyři roky, čeká ho třetí funkční období

Předseda Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) Gianni Infantino byl na 73. kongresu ve rwandské metropoli Kigali veřejným hlasováním potvrzen ve funkci na další čtyři roky. Dvaapadesátiletý funkcionář, který FIFA vede od roku 2016, stejně jako před čtyřmi lety neměl žádného protikandidáta. Infantina čeká třetí funkční období, které nemusí být poslední.

Foto: Jean Bizimana, Reuters

Šéf FIFA Gianni Infantino

Článek

Vystudovaný právník, jenž má švýcarské i italské občanství, nahradil v únoru 2016 dlouholetého předsedu Seppa Blattera, který odstoupil kvůli rozsáhlé korupční aféře. Infantino tehdy ve volbách porazil čtyři soupeře.

Třetí funkční období oficiálně má být pro šéfa FIFA poslední, ale Infantino může být znovuzvolen i za čtyři roky, protože první neúplný mandát po Blatterovi se mu nezapočítává. V čele Mezinárodní fotbalové federace by tak mohl zůstat až do roku 2031.

Ne všechny z 211 národních asociací ale současného předsedu podpořily. Intantina kritizovaly například Německo, Norsko nebo Švédsko. Volební systém v Kigali nicméně neregistroval počet hlasů proti rodákovi ze švýcarského Brigu.

Všechny vás miluji, tvrdí Infantino

"Je to obrovská čest, privilegium i zodpovědnost. Slibuji, že budu sloužit FIFA a fotbalu na celém světě. Vy, kteří mě máte rádi, i vy, kteří mě nenávidíte, a vím, že vás pár je, všechny vás miluji," řekl Infantino po znovuzvolení.

Fotbalová asociace ČR (FAČR) očekává udržení dobrých vztahů s FIFA. "Naše spolupráce je dobrá a v nastávajícím období v tom určitě budeme pokračovat," uvedl předseda FAČR Petr Fousek ve zprávě pro média.

Infantino v čele FIFA prosadil mimo jiné rozšíření počtu účastníků mistrovství světa z 32 na 48 od roku 2026. V úterý FIFA na zasedání v Kigali rozhodla, že se na turnaji odehraje 104 zápasů, o 40 více než na posledním šampionátu v Kataru. Infantino chtěl také pořádat světový šampionát každé dva roky. Kritice čelil mimo jiné za bagatelizování porušování lidských práv v Kataru.

Za Infantinova působení dosáhla FIFA rekordních zisků. V únoru organizace uvedla, že mezi lety 2019 a 2022 navzdory celosvětové pandemii koronaviru vydělala 7,568 miliardy dolarů (přes 167 miliard korun). Na období let 2023 až 2026 se očekává příjem až 11 miliard dolarů (více než 243 miliard korun).

"Musíme zlepšit naše předpisy a stanovy FIFA. Budeme pokračovat ve zlepšování našich správních principů a podíváme se na přestupový systém. Možná také povedeme diskusi, jak zlepšit transparentnost přestupových částek a platů," uvedl Infantino.

Reklama

Související témata: