Hlavní obsah

Já se nevzdám! Pelta míří za katr, ale ještě neřekl poslední slovo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na šest let do vězení s ostrahou by měl putovat bývalý první muž českého fotbalu a majitel ligového Jablonce Miroslav Pelta. K tomu pětimilionová pokuta a zákaz činnost ve statutárních funkcích na pět let. Pro bosse zpod Ještědu rána. Do poslední chvíle věřil, že bude zproštěn obžaloby a z kauzy manipulace se sportovními dotacemi vyjde se ctí a beztrestně. Stejně jako z ní vyšel beztrestně předseda ČUS Miroslav Jansta a oba úředníci - bývalý ředitel ministerského odboru sportu Zdeněk Bříza a generální sekretář ČUS Jan Boháč.

Překvapilo mě to. Jako každého, který si myslí, že je nevinný, reagoval na rozsudek Miroslav PeltaVideo: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

 
Článek

„Mám na zproštění obžaloby morální právo," odvolával se ještě při říjnovém jednání Městského soudu v Praze Miroslav Pelta na to, co všechno za dlouhá léta pro fotbal a sport udělal.

Nepomohlo mu to.

Miroslav Pelta a spol. si vyslechli rozsudekVideo: Antonín Havlík, Právo

Devět let, které pro něho požadoval státní zástupce Ondřej Trčka, sice nedostal, protože soud ho zprostil obžaloby z korupce, ale i šest let za katrem, které mu soud potvrdil, představuje porci, která Peltou zacloumala.

Miroslav Pelta během policejní razie na FAČRVideo: Aktu.cz

„Jsme teprve v poločase, na místě jsme se odvolali," nezapřel v sobě Velký čáp Pelta naturel fotbalového bafuňáře dělícího každou partii na poločasy.

I tu soudní, která v pátek probíhala u Městského soudu v Praze.

Vyjádření FAČR k rozhodnutí Městského soudu v PrazeVideo: FAČR

„Vyjádřím se až poté, co obdržím písemné soudní odůvodnění," dodával s tvářemi zarudlými ještě víc, než když se vrátil pár dnů před soudním jednáním z dovolené, kterou trávil s celou rodinou na Maledivách.

„Každý nepodmíněný trest je překvapením pro každého, kdo si myslí, že je nevinný," uvědomoval si po vynesení rozsudku Pelta, co mu hrozí, i když vinu po celou dobu procesu odmítal a požadoval zproštění obžaloby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na 6,5 roku poslal Městský soud v Praze do vězení někdejší náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou. Rozsudek není pravomocný.

Soud mu vyhověl jen v tom, že ho zprostil obvinění z korupce, kterou měly mj. představovat zapůjčení bytu či vouchery na dovolenou a ostatní pozornosti poskytované jeho známým a přátelům či přítelkyním. Někdejší ministerské náměstkyni Simoně Kratochvílové pak především.

I proto zní rozsudek jen na šest let a peněžitá pokuta na 5 milionů korun.

Exnáměstkyně Simona Kratochvílová dopadla o něco hůře než Miroslav Pelta. Za mřížemi by měla být o půl roku déle.

„Vynesené tresty se pohybují v dolní polovině trestní sazby, přesněji v její čtvrtině," připomněla soudkyně Lenka Cihlářová, že obžalovaní mohli dostat trest v rozmezí pěti až dvanácti let.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Pelta ještě před vynesením rozsudku.

„Je mi jich líto. Něco podobného se událo, když ministryně Valachová oslovila hejtmany, aby si vybrali projekty, na které chtějí přednostně dotace. Tam to v pořádku bylo, tady ne," vyjádřil se na adresu Pelty a Kratochvílové předseda České unie sportu Miroslav Jansta, jenž byl obžaloby v dotační kauze zproštěn.

„Spravedlnost se ukázala. Paní soudkyně přesně popsala všechno, co se stalo a jak to probíhalo. A tak to skutečně bylo," reagoval Jansta na verdikt soudu.

Do posuzování, zda je trest pro Peltu a Kratochvílovou přísný, se však odmítl pouštět.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na šest let do vězení! rozhodl Městský soud v Praze o Miroslavu Peltovi. Rozsudek není pravomocný.

„To nemohu soudit, od toho je soud," pravil lakonicky.

Stejně jako Jansta byli obžaloby zproštěni i oba úředníci Bříza s Boháčem, stejně jako obě obžalované organizace - tedy Fotbalová asociace ČR a Česká unie sportu, takže se proti verdiktu soudu logicky neodvolali.

To Pelta s Kratochvílovou svého práva hned na místě využili. Stejně tak se odvolala přítomná státní zástupkyně Petra Ullrichová. Celá kauza se tak dostane k odvolacímu Vrchnímu soudu v Praze, který ji bude dál řešit.

Jaká je podle vás výše trestu?
Příliš vysoký
10,7 %
Adekvátní
5,6 %
Příliš nízký
65,1 %
Je to jedno, není pravomocný
18,6 %
Celkem hlasovalo 784 čtenářů.

Reklama

Související témata: