Hlavní obsah

Jsme nečitelní, bere Dovalil s nadhledem kolísavou formu mladíků. Soků už má plnou hlavu

Praha

Už jen sedmadevadesát dnů zbývá do startu mistrovství Evropy hráčů do jednadvaceti let, které bude v červnu hostit Česko. Právě domácí tým sehraje 17. června v Edenu proti Dánsku zahajovací duel. „Doufám, že za ty tři měsíce bude náš kádr v lepším stavu," netají trenér Jakub Dovalil, že v optimální situaci se jeho výběr momentálně nenachází.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér reprezentace do 21 let Jakub Dovalil.

Článek

„Největším problémem je, že tři měsíce před startem šampionátu mnozí hráči, s nimiž počítáme spíše pro základní kádr, nejsou ve hře. A výkony dalších jsou hodně nevyrovnané," krčí rameny Dovalil nad neradostnou situací stopera Baránka, záložníků Masopusta s Přikrylem i mnoha dalších.

Dovalil plánuje složit kádr z větší části z hráčů s ročníkem narození 1992. „Chceme se vyvarovat rizika, že klíčové okamžiky nezvládneme silově," vysvětluje Dovalil, čím se hodlá při konečné nominaci řídit. „Patnáct jmen je jasných. O dalších osm se bojuje," říká otevřeně trenér, jenž už má doma bronz z ME jednadvacítek v Dánsku 2011.

„Problémem je fakt, že při zranění Krmenčíka nemáme typologicky stejného útočníka. Kadlec s Vydrou jsou podobné typy, tudíž pro nás je složitější měnit způsob hry," krčí rameny Dovalil.

Ve strahovské kanceláři má tři nadité šanony, v nichž se skrývá detailní rozbor protivníků ve skupině, jimiž postupně bude Dánsko, Srbsko a Německo. „Herní styly soupeřů včetně jejich standardních situací už nosím v hlavě," přiznává Dovalil.

Sledování obstarává pět lidí

Na stole nechybí množství DVD zápasů protivníků, stejně jako sestřihy vlastních hráčů a tabule, kde je nachystaná ideální sestava s případnými alternacemi. V závěru března bude mít poslední šanci prověřit výkonnost adeptů českého dresu při duelech s Anglií a Portugalskem. „Doufal jsem, že v nynější fázi už bude mít mužstvo stabilnější podobu," netají Dovalil, že vinou zranění a hodně proměnlivých výkonů mladých hráčů prošel jeho kádrem hodně velký počet hráčů.

„Před čtyřmi lety jsme do Dánska jeli jako favorit. Nyní je situace zcela odlišná. Nehráli jsme kvalifikaci, výsledky byly kolísavé. A pak jsme v nekompletní sestavě remizovali s Dánskem a Německem, tedy dvěma účastníky finálového turnaje. Jistou výhodou tudíž je, že pro soupeře jsme hodně nečitelní," usmívá se Dovalil.

Společně s asistenty Koubou a Suchopárkem, generálním manažerem týmu Šetrlem a pozorovatelem Pešicem každý týden důkladně analyzuje situaci českých borců. „Vstoupili jsme do nejdůležitějších měsíců, nic nepodceňujeme," ujišťuje Dovalil.

Radost dělají Kalas a útočníci

Radost mu dělá fakt, že Kalas v Middlesborough hraje pravidelně, dvojice Vydra-Kadlec je pravidelně mezi střelci gólů a solidní formu chytil Skalák. „Václav Kadlec sice hodně dlouho nehrál, ale do české ligy se zapojil, jakoby se nic nedělo, což jen dokumentuje, že kluci bez většího zatížení v zahraničí jsou pro potřeby jednadvacítky použitelní," těší Dovalila.

Od 1. do 10. června vezme mužstvo na soustředění do rakouského Zell am See. Po návratu dostanou jeho svěřenci dva dny volno. „V daném období sehrajeme ještě dva zápasy. Zřejmě půjde o jednadvacítku Francie a jednoho lehčího protivníka," naznačuje plány Dovalil.

S ohledem na skutečnost, že někteří adepti českého dresu pro domácí šampionát budou v době závěrečného soustředění s elitním českým výběrem při kvalifikaci ME 2016 na Islandu, definitivní kádr třiadvaceti vyvolených bude mít Dovalil k dispozici až 13. června.

Ještě stále žije v naději, že se podaří vyjednat milost pro Kadlece s Kalasem, kteří jsou pro úvodní duel v trestu po vyloučení v baráži na podzim 2012. „Disciplinární komise UEFA nám odpověděla, že případ je velmi zajímavý a inspirující. Osobně jsem přesvědčený, že trest přetrvávající tři roky neobsahuje složkou výchovnou ani represivní. Pro nás představuje neštěstí," krčí rameny Dovalil s vidinou největší fotbalové akce, kterou může Česko pořádat.

Reklama

Související témata:
  0 : 0 Leverkusen - AS Řím 0 : 0 39. min Živě
20240509T21 : 00:00+0200
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen
AS Řím
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.