Hlavní obsah

K fotbalové reprezentací Severního Irska se vrací trenér O'Neill

K fotbalové reprezentaci Severního Irska se po dvou a půl letech vrací trenér Michael O'Neill. Třiapadesátiletý kouč podepsal smlouvu na pět a půl roku, tedy do mistrovství Evropy 2028, které chtějí pořádat čtyři britské fotbalové asociace a Irská republika.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michael O'Neill na archivním snímku

Článek

O'Neill nahradil Iana Baraclougha, jenž byl v říjnu odvolán poté, co s týmem vyhrál jen čtyři z 22 soutěžních zápasů. Právě Baraclough vystřídal O'Neilla na lavičce severoirské reprezentace v červnu 2020, když se dlouholetý trenér rozhodl skončit poté, co byly kvůli koronavirové pandemii odloženy kvalifikační zápasy play off o postup na mistrovství Evropy i samotný turnaj.

Své první období u národního týmu Severního Irska zahájil O'Neill v roce 2011 a dovedl mužstvo na mistrovství Evropy 2016, kde s ním prošel ze skupiny do osmifinále. Postup na mistrovství světa 2018 ztratilo Severní Irsko až v play off proti Švýcarsku.

Od roku 2019 trénoval O'Neill také druholigový anglický klub Stoke City, kde skončil letos v srpnu po nevydařeném úvodu sezony.

Reklama