Hlavní obsah

Kapitán odvrátil blamáž! Anglie využila dvě standardky a slaví vítězný vstup

Praha

Až v první minutě prodloužení odvrátila fotbalová Anglie na mistrovství světa blamáž, kterou by představovala remíza s Tuniskem. Vítěznou trefu na 2:1 zařídil hlavou Harry Kane, který vstřelil už úvodní branku zápasu. Hvězda Tottenhamu nosí na šampionátu kapitánskou pásku, čímž vstoupila do dějin. Nikdy v historii nevedl tým Albionu na turnaji fotbalové smetánky z celé planety mladší hráč. Anglie prožila vítězný vstup do šampionátu poprvé od MS 2006.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Kapitán anglické reprezentace Harry Kane krátce poté, co vstřelil druhý gól v utkání proti Tunisku.

Článek
Fotogalerie

„Jsem obrovský hrdý na spoluhráče. Absolvovali jsme děsně těžké utkání, ale zejména v prvním poločase jsme podle mého hráli skutečně dobře," přemítal po utkání Kane.

Vstřelil patnáctý gól v pětadvacátém zápase v reprezentačním dresu. Jen Gary Lineker, slavný anglický kanonýr měl lepší bilanci, když nasázel ve stejném množství utkání dvacet branek.

„Po penaltě, kterou kopalo Tunisko, jsme se nemohli dostat do pokutového území soupeře. Snažili se nás zastavit ze všech sil, všemi prostředky," promítal si průběh zápasu Kane.

S největší pravděpodobností rozhodčí upřel Anglii penaltu, když právě anglický kapitán se stal obětí doslova zápasnického chvatu v pokutovém území. „Skutečně bych chtěl slyšet vysvětlení od někoho, kdo má na starosti posuzování situací u videa, proč zákrok na Harryho nebyl posouzen jako penaltový," prohlásil bývalý fantastický anglický útočník Alan Shearer.

Nicméně i přes všechny trable právě Kane rozhodl po rohovém kopu v první minutě nastavení o tříbodovém zisku pro Anglii, když z malého vápna trknul míč přesně k tyči. Anglie tak utnula čtyřzápasové čekání na vítězství z mistrovství světa, neboť při minulém šampionátu v Brazílii byla jejím maximem bezbranková remíza s Kostarikou. A o čtyři roky dříve končila v osmifinále po prohře od Německa.

„Bojovali jsme do poslední vteřiny. A přesně tak musíme hrát, protože jsme na mistrovství světa. Ukázali jsme skvělý charakter," rozplýval se Kane. „Harry je špička, absolutní extratřída mezi útočníky," velebil spasitele trenér Anglie Gareth Southgate.

„Byl ostřejší a rozhodnější, než kdokoliv jiný na hřišti," vyzdvihl přínos kapitána bývalý anglický reprezentant Frank Lampard. „Přesně proto ho trenér Southgate jmenoval kapitánem. Možná nebude křičet, ale jako první se bude obětovat. Pokud trenér potřebuje hráče, který dodá týmu naději a víru, může se na Harryho spolehnout," přitakal Shearer.

Poslední čtyři vstupy Anglie do MS
2006: Anglie-Paraguay 1:0
2010: Anglie-USA 1:1
2014: Anglie-Itálie 1:2
2018: Anglie-Tunisko 2:1

Reklama

Související témata: