Hlavní obsah

Katastrofa, naprostá hrůza! Ruský fotbalový hrdina odvážně odsoudil vpád na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou to sice pořád jen kapky v moři, ale odvážných osobností ruského sportu, které se nebojí otevřeně kritizovat to, co Kreml a vojska prezidenta Vladimira Putina páchají na Ukrajině za zvěrstva, pomalu přibývá.

Foto: Profimedia.cz

Igor Denisov v dresu ruské sborné s kapitánskou páskou.

Článek

Když pomineme letitého Putinova kritika, šachového velmistra Garriho Kasparova, stal se nyní asi nejznámějším sportovcem, který veřejně kritizuje Putinovu agresi na Ukrajině, nedávný kapitán ruského fotbalového národního týmu Igor Denisov.

„To, co nyní děláme (na Ukrajině) je katastrofa. Naprostá hrůza," řekl Denisov mimo jiné v rozhovoru pro youtubový kanál Nobel.

„Nevím, jestli půjdu za svoje slova do vězení nebo mě zabijí. Ale prostě to říkám tak, jak to je," prohlásil s tím, že si dobře uvědomuje, jaké mohou být v současném Rusku následky za otevřenou veřejnou kritiku agrese na Ukrajině. Podle nové legislativy za podobná slova hrozí až 15 let vězení.

Bývalý fotbalista v rozhovoru také přiznal, Putinovi poslal dopis, v němž napsal, že je ochoten před prezidentem kleknout na kolena, aby zastavil brutální válku na Ukrajině.

Nyní 38letý Denisov se podílel na jednom z největších úspěchů ruského fotbalu posledních dekád, když se Zenitem Petrohrad vyhrál po boku českého spoluhráče Radka Šírla v roce 2008 Pohár UEFA. Sám přispěl gólem ve finále k výhře nad Glasgow Rangers 2:0. S národním týmem si zahrál na EURO 2012 a MS 2014.

Nedávno se podobně statečně vyjádřila ruská fotbalová reprezentantka Naděžda Karpovová. „Nemůžu se dívat na tu nelidskost a být zticha. Nevím, co by se se mnou stalo, kdybych teď byla v Rusku, ale cítím zodpovědnost otevřeně promluvit. Putin nám vzal všechno, vzal nám naši budoucnost," uvedla v rozhovoru pro britský list The Guardian.

Krátkodobou odvahu naznačilo i pár jejích mužských kolegů. Hráč Dynama Moskva Fjodor Smolov po začátku invaze napsal na svůj Instagram „Ne válce". Od té doby ale mlčí. Alexandr Soboljov ze Spartaku Moskva také napsal podobnou zprávu, ale po několika minutách ji smazal.

„Ne válce," napsal také na kameru během turnaje v Dubaji elitní ruský tenista Andrej Rubljov.

Na druhé straně ale stojí celý zástup ruských sportovců a sportovních legend, které drží s režimem basu. Účastní se opulentních propagandistických estrád a někteří z nich veřejně v rozhovorech do médií okupaci Ukrajiny podporují.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín