Hlavní obsah

Ruská reprezentantka ostře proti Putinovi: Všechno nám vzal. Nemůžu se na tu nelidskost dívat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský sport se po vpádu Putinových vojsk na Ukrajinu ocitl z velké většiny v izolaci a alespoň navenek většina tamních hvězd a legend drží s kremelskou propagandou basu. Vražednou válku buďto přímo ospravedlňují, nebo alespoň nechápavě komentují sankce od mezinárodních federací. Výjimky téměř neexistují. Přesto se najdou. Jednou z nich je ruská fotbalová reprezentantka Naděžda Karpovová.

Foto: Instagram Naděždy Karpovové

Ruská fotbalistka Naděžda Karpovová.

Článek

Krátkodobou odvahu naznačilo i pár jejích mužských kolegů. Hráč Dynama Moskva Fjodor Smolov po začátku invaze napsal na svůj Instagram „Ne válce". Od té doby ale mlčí. Alexandr Soboljov ze Spartaku Moskva také napsal podobnou zprávu, ale po několika minutách ji smazal.

To Karpovová, hrající za španělský Espanyol Barcelona, je dlouhodobým otevřeným kritikem Putina i krvavé války.

„Nemůžu se dívat na tu nelidskost a být zticha. Nevím, co by se se mnou stalo, kdybych teď byla v Rusku, ale cítím zodpovědnost otevřeně promluvit," rozpovídala se v rozhovoru pro britskou stanici BBC s narážkou na ruskou legislativu, podle níž může za podobné výroky dostat ve své zemi až 15 let vězení.

„Ruská propaganda se snaží Rusy přesvědčit, že jsme speciální národ a celý svět je proti nám a naší jedinečné misi. Ale o jaké jedinečné misi to mluví? Já si vůbec nemyslím, že jsou Rusové nějak speciální. Zároveň se ale nestydím za to, že jsem Ruska. Protože Rusko neznamená jen ruská vláda a Putin," pokračovala 27letá útočnice.

„Putin nám vzal všechno, vzal nám naši budoucnost. Zároveň to celé udělal s naším tichým souhlasem. Oni (vláda a prezident) nečelí nějak velkému odporu. Většina lidí jen zavírá oči a myslí si, že to není jejich starost," stěžuje si hráčka, která působí ve Španělsku už od roku 2017. Tehdy po mistrovství Evropy podepsala smlouvu s Valencií.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený nadya karpova (@karpichito)

Sama se prý účastnila dvou opozičních demonstrací na podporu Alexeje Navalného, kterého se režim neúspěšně pokusil otrávit a následně jej uvěznil.

„Ale samozřejmě i já jsem udělala málo," připustila hráčka, která se například jako jediná žena mezi devíti fotbalisty dostala do reklamní kampaně Lionela Messiho a adidasu.

Alespoň doufá, že se najdou další sportovci z její země, kteří se proti válce postaví.

„Přála bych si, aby se více Rusů a ruských sportovců, kteří jsou proti válce, nebálo nahlas promluvit. Aby i ostatní lidé s tímto názorem věděli, že nejsou zanedbatelná minorita. Můžete předstírat, že se nic neděje. Ale oni (vládnoucí garnitura) jednoho dne zmizí, jsou to všechno starci. Až se to stane, my budeme ještě žít a měli bychom být připraveni všechno urovnat. Doufám, že se tak stane velmi brzy," dodala Karpovová.

Reklama

Související témata:
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen