Hlavní obsah

Koeman se chce na lavičce fotbalistů Nizozemska vrátit k útočnému stylu

Staronový trenér nizozemské fotbalové reprezentace Ronald Koeman bude usilovat o to, aby se "oranje" pod jeho vedením vrátili k atraktivnímu útočnému stylu. Devětapadesátiletý kouč to uvedl na pondělní tiskové konferenci při svém oficiálním uvedení do funkce.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Trenér nizozemské fotbalové reprezentace Ronald Koeman

Článek

Bývalý vynikající fotbalista Koeman nahradil u týmu zkušeného Louise van Gaala, o čemž se rozhodlo už loni v dubnu. Jednasedmdesátiletý kouč dovedl Nizozemce na podzimním mistrovství světa do čtvrtfinále, v němž vypadli na penalty s pozdějšími šampiony Argentinci.

Část sportovních novinářů nicméně trenéra kritizovala za zvolený defenzivní styl se třemi stopery a dvěma krajními hráči. "V některých okamžicích zápasů jsem si říkal, 'Mělo by to být jinak, musí to být jinak'," popsal své pocity při sledování zápasů z Kataru Koeman, jenž se hodlá vrátit k systému se čtyřmi obránci. "V Nizozemsku se snažíme hrát - a to je často ta nejtěžší cesta - dobrý, atraktivní a útočný fotbal," řekl Koeman.

Mistr Evropy z roku 1988 a vítěz Ligy mistrů s Eindhovenem a Barcelonou nicméně ocenil Van Gaalovu dlouhou sérii bez porážky. "Dvacet reprezentačních zápasů bez prohry - bylo by neuvěřitelné, pokud bych to také dokázal. Ale dalo by se to udělat jinak a chci to udělat jinak," řekl Koeman.

Národního týmu se poprvé ujal v roce 2018 a dovedl ho do finále prvního ročníku Ligy národů a na mistrovství Evropy 2020. Šampionát byl ale kvůli koronavirové pandemii odložen až na další rok, a když se Koemanovi otevřela v srpnu 2020 možnost trénovat Barcelonu, u národního týmu skončil.

V tehdy se trápícím katalánském klubu nicméně vydržel jen něco přes rok a nyní by rád navázal na svou práci u nizozemské reprezentace. "Chci ukázat, že můžu být úspěšný trenér, a to znamená na velkých turnajích. Prvním krokem je kvalifikace o mistrovství Evropy, která začne v březnu," řekl Koeman, jehož tým bude mít mimořádně náročný start: 24. března se v Paříži utká s vicemistry světa Francouzi.

Reklama

Související témata: