Hlavní obsah

Konec ligy. Mistr nebude. Po tragédii už se soutěž nebude dohrávat, hráčům se to nelíbí

Fotbalová liga v Salvadoru byla po sobotní tragédii, při které přišlo o život 12 lidí a dalších 500 v tlačenici zraněno, předčasně ukončena. Podle agentury AFP se na tom dohodly kluby s vedením národní fotbalové federace.

Foto: Milton Flores, ČTK/AP

Zápas Alianza FC - Club Deportivo FAS se nedohrál, o život přišlo 12 lidí a dalších 500 bylo v tlačenici zraněno.

Článek
Fotogalerie

"Toto opatření bylo přijato s ohledem na závažnost situace a nutnost zajistit bezpečnost na stadionech. Žádný mistr nebude," uvedla federace. V pohárových soutěžích zóny CONCACAF budou Salvador zastupovat loňský šampion CD FAS a vicemistr Jocoro spolu s nejlépe umístěným týmem tohoto ročníku Águilou.

Ukončení soutěže se nelíbí hráčské unii, která vyzvala federaci, aby tentok krok přehodnotila. Podle prohlášení unie by měla vzít v úvahu názor fotbalistů a respektovat jejich právo na práci. "Je to unáhlené. Bezpečnostní problémy na stadionech lze řešit hned," uvedla.

Tragédie se stala při čtvrtfinálové odvetě mezi Alianza FC a Clubem Deportivo FAS. Zápas se nedohrál. Domácí klub byl potrestán ročním uzavřením stadionu, pokutou 30 000 dolarů (660 000 korun) a policie také dnes zadržela prezidenta klubu, bezpečnostního manažera a několik dalších členů vedení. Vyšetřovatelé se domnívají, že tragédii způsobil fakt, že pořadatelé prodali na zápas více lístků, než měli.

Reklama