Hlavní obsah

Korupční skandál na Slovensku? Mistr fotbalové ligy je podezřelý z uplácení

Trnava

Ve slovenském fotbalu propukl úplatkářský skandál, když server topky.sk v pondělí napsal, že existují zadokumentovaná svědectví a důkazy o podplácení hráčů. Týkají se utkání letošního slovenského mistra Spartaku Trnava, jejíž titul může být v důsledku skandálu vážně ohrožen.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Trnavy během přípravného utkání se Spartou na Strahově - ilustrační foto.

Článek

Pokud se totiž zjistí, že Trnava získala titul pomocí korupce, může ji být mistrovský primát odebrán. „Minimálně v jednom případě existují zadokumentovaná svědectví a důkazy, z nichž vyplývá, že 'známá firma z fotbalového prostředí' podplácela hráče právě v utkání Trnavy. Totožnost svědků a policejního agenta z důvodu jejich bezpečnosti uvádět nebudeme," napsal server. „Případem se zabýval slovenský fotbalový svaz, ale vzhledem k obrovským podezřením ho převzala Národní kriminální agentura," dodal server. Policie zatím medializované informace nekomentovala.

Ze spisu, který server topky.sk údajně získal vyplývá, že policie vyšetřovala korupci ve fotbalové lize už koncem roku 2017. Ve slovenském fotbalu se má pohybovat vysoce postavená osoba, kterou hráči dobře znají. Kromě finančních odměn jim nabízí rovněž kariérní postup za to, že ovlivní utkání.

Za 5000 eur (téměř 130tisíc korun) měl nejmenovaný hráč zabezpečit, že v utkání Ružomberok - Trnava domácí nezvítězí. „Peníze mu měly být odevzdány na čerpací stanici. Hráč však celý případ oznámil a spustilo se vyšetřování," napsal server, podle něhož to ve dvou nejvyšších slovenských fotbalových soutěžích podobným způsobem funguje už léta.

Zmíněné utkání skončilo výsledkem 0:0 a po dalších dvou kolech slavila Trnava titul, když zdolala Dunajskou Stredu 2:0. V tomto utkání rozhodčí do 12. minuty ukázal tři červené karty, z toho dvě na straně hostí a Trnava proměnila penaltu. Trnava získala mistrovský titul po 45 letech.

Klub Spartak Trnava jakékoli spojování s možnou korupcí důrazně odmítl. „Spartak Trnava získal titul absolutně čestně a korektně. Zmíněná obvinění tvrdě odmítáme a distancujeme se od nich," uvedl klub ve svém písemném prohlášení.

Reklama

Související témata: