Hlavní obsah

Kritické sekundy, masáž srdce. Sám jsem byl překvapen, jak mi to šlo, říká fotbalový hrdina

I znalosti z fotbalové reality mu pomohly, pro své okolí se stal hrdinou okamžiku. Kapitán fotbalistů Krnova Ondřej Bartoníček předvedl excelentní výkon mimo zelený trávník. V Technických službách města, kde pracuje jako vedoucí provozu veřejného osvětlení a místních komunikací, zachránil život svému spolupracovníkovi, kterého postihla srdeční příhoda.

Foto: Sport.cz

Ondřej Bartoníček v bílém krnovském dresu.

Článek

„Šlo o situací, která patří k životu, bylo mou povinností pomoci," odmítal v rozhovoru pro Deník roli hrdiny záložník, který kromě mládežnického působení v Lichnově a angažmá v Městě Albrechticích obléká výhradně krnovský dres.

V práci se tento týden dostal do mimořádné situace. „Včasnou a téměř profesionální první pomocí zachránil život svému kolegovi. O pacienta se staral zhruba deset minut, než přijeli záchranáři, kteří pokračovali v resuscitaci. Muž byl následně přepraven do ostravské nemocnice a je mimo ohrožení života," ocenilo jeho akci město na facebookovém profilu. Obdivu se dočkal i od partnerky muže, kterého zachránil: „Nemám slov k poděkování."

Vývoj dění vyžadoval rychlou reakci. „Měl jsem do kanceláře telefonát od našeho zaměstnance, že se mu špatně dýchá, ať zavolám sanitku. Šel jsem na dílnu a než jsem dohovořil s dispečinkem ze záchranky, pán zkolaboval," líčil dál Bartoníček pro Deník.

Zachoval chladnou hlavu, poskytl první pomoc, udělal masáž srdce, přičemž využil i znalosti z fotbalu. „Při posledním studiu trenérské licence nás na toto téma školil klučina z Rýmařova. Teď se mi vše hned vybavilo, naskočily automatické věci, s odstupem času jsem sám byl překvapen, jak mi to všechno šlo," pokračoval zachránce, který se v posledních dnech už také vrací na trávník Krnova, s kterým hraje krajský přebor.

„Začali jsme minulý týden. Hlavně mladší kluci se už nemohli dočkat, hodně jim fotbal chyběl. Já jsem to až tak neřešil, mám barák, dvě děti, rodinu, takže mám pořád o zábavu postaráno," dodal Bartoníček.

Reklama

Související témata: