Hlavní obsah

DR Kongo - Kongo 4:2Litsingiho Kongo skončilo na mistrovství Afriky ve čtvrtfinále

Aktualizováno

Fotbalisté Konžské demokratické republiky jsou prvním semifinalistou mistrovství Afriky. V sobotním čtvrtfinále s Kongem smazali dvoubrankové manko a vyhráli 4:2. Poraženým nepomohl ani teplický útočník Francis Litsingi, který odehrál 84 minut. Nyní by se měl brzy zapojit do přípravy Teplic na jarní část sezóny. Mezi nejlepšími čtyřmi celky turnaje je i Rovníková Guinea. Domácí výběr porazil Tunisko 2:1 po prodloužení.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Joël Kimwaki z Konžské demokratické republiky slaví vítězství nad Kongem na mistrovství Afriky.

Článek

Kongo přitom mělo utkání skvěle rozehrané, když mu dva rychlé góly po změně stran přinesly vedení 2:0. Jenže hned za dvě minuty snížil útočník Mbokani a nastartoval velký obrat. Bokila s Kimwakim vystřelili výhru, kterou v nastavení potvrdil druhým gólem Mbokani z Dynama Kyjev.

Konžská demokratická republika, která turnaj už dvakrát vyhrála, má blízko k nejlepšímu výsledku od roku 1998, kdy byla třetí. V semifinále se utká s vítězem duelu mezi Pobřežím slonoviny a Alžírskem.

Balboa zařídil domácím postup

Pořadatel turnaje Rovníková Guinea byla s Tuniskem na pokraji vyřazení, ale v nastavení srovnala a v prodloužení jí Javier Balboa zajistil postupovou výhru 2:1 a nejlepší výsledek v historii země.

Tunisko poslal v 70. minutě do vedení Ahmed Akaíší, který se tak třetím zásahem dotáhl na první místo tabulky střelců. Jenže v nastavení se Rovníková Guinea dostala k penaltě a Balboa její úspěšnou exekucí poslal zápas do prodloužení. V něm bývalý hráč Realu Madrid zařídil z přímého volného kopu také vítěznou trefu.

Rovníková Guinea tak postoupila do semifinále poprvé v historii. Dosud bylo jejím maximem čtvrtfinále z roku 2012. V semifinále vyzvou lepšího z dvojice Ghana a Guinea.

Čtvrtfinále fotbalového mistrovství Afriky:
Kongo - Konžská demokratická republika 2:4 (0:0)
Branky: 55. Dore, 62. Bifouma - 65. a 90.+1 Mbokani, 75. Bokila, 81. Kimwaki.
Rovníková Guinea - Tunisko 2:1 po prodl. (0:0, 1:1)
Branky: 90.+2 z pen. a 102. Balboa - 70. Akaíší.

Reklama

Související témata: