Hlavní obsah

Mladý miliardář neztrácí víru ve změny. Je otázkou času, kdy reforma zvítězí, tvrdí Kratina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdřív zkusili sesadit sekretáře a de facto pobočníka předsedy Petra Fouska, jenže s odvoláním Michala Valtra pohořeli. Následně ohlásili, že chtějí na mimořádné valné hromadě FAČR 17. června odvolat asociačního místopředsedu za Čechy Jana Richtra a předsedu Řídící komise pro Čechy Martina Drobného a místo nich navrhnout za kandidáty Milana Kratinu a Tomáše Nováka, přišlo však další vystřízlivění.

Foto: Archiv

Milan Kratina se chce na mimořádné valné hromadě FAČR ucházet o funkci místopředsedy za Čechy.

Článek

Během jednání, na němž se tzv. „provolbou" hlasovalo o delegátech 21 divizních klubů s právem 17. června hlasovat, totiž F-evoluce vytouženou většinu nezískala. Její kandidát MILAN KRATINA, šestatřicetiletý fotbalista z Býchor na Kolínsku, podnikatel s majetkem přesahujícím tři miliardy korun, však zůstává optimistou a víru neztrácí.

A to přesto, že na konci jednoho týdne ohlásíte kandidaturu na funkci místopředsedy, přičemž apelujete na rychlejší a zásadnější změny v českém fotbale, abyste na počátku týdne dalšího zjistil, že situace a hlavně konstelace mezi kluby ČFL a divize není vůbec tak příznivá a hlavně F-evoluci nakloněná, jak jste počítali?

Fotbal je prostě rozdělený na dva tábory, proto jde o těžké kroky... Přijedete na jednání klubů divize a ČFL, stojí tam exsekretář Řídící komise pro Čechy Hořejší vyloučený na čtyři roky z fotbalu, rozdává notičky a dává demonstrativně na vědomí, že je mu úplně jedno, co si o něm myslí fotbalové a disciplinární orgány, natož veřejnost. Tohle všechno by si ale měla fotbalová asociace hlídat, protože jinak si respekt nezíská a fotbal dál dostává hrozně na frak.

Foto: Jan Tauber/FAČR

Hlasování o předsedovi FAČR před rokem na valné hromadě v Nymburce.

Takže nachystané notičky podle vás rozhodly, že je pokus F-evoluce o změny odsouzen k nezdaru?

Příčinou je hlavně zakonzervovaný systém tzv. provoleb zakotvený ve stanovách a upravující počet divizních klubů, které se mohou zúčastnit valné hromady. I proto se z pětadvaceti klubů podepsaných pod výzvou na svolání mimořádné valné hromady budou moci jednání zúčastnit jen dva z nich.

Prostě umně vytvořený a stále fungující volební systém, z něhož po léta profitoval a fotbal ovládal bývalý místopředseda Roman Berbr. A také pramalá ochota a vůle ho změnit.

Proto ho chceme zrušit. Už vzhledem k tlaku, jemuž jsou kluby vystaveny. A z obou táborů. Tlaku zbytečnému a nepříjemnému hlavně pro fotbal.

Je to reálné, když poměr sil je jiný, než jste předpokládali?

Věřím, že s moravskými členy výkonného výboru a delegáty najdeme konsenzus. Na červnové řádné valné hromadě, kde se chystáme nejen k tomuto kroku, ale i dalším podnětům směřujícím ke změně stanov, máme navíc výraznou většinu. Ony ale ani zmíněné provolby neskončily vítězstvím druhého tábora o parník, naopak - byly těsné. Žádné 30:10, ale 24:20. A to je ještě otázka, jak to bylo s některými hlasovacími lístky.

Ale vítězství druhého tábora to bylo...

Zase se ukázalo, že fotbal potřebuje čas a vysvětlování, aby lidé pochopili, proč je změna nutná. Samozřejmě slyšíme hlasy: My děláme fotbal třicet let, a proto nás nebude nikdo poučovat, jak se má dělat. Je v tom spousta pravdy, ale my přece apriori netvrdíme, že veškerá práce těchto lidí byla špatná. My chceme změnami docílit transparentnosti a otevřenosti, z čehož budou nejvíc profitovat samotné kluby.

Foto: Archiv

Milan Kratina se chce na mimořádné valné hromadě FAČR ucházet o funkci místopředsedy za Čechy.

Takže nemyslíte, že vaše snaha o změny přišla brzy? Že nebylo taktičtější a prozíravější ještě třeba rok počkat na další valnou hromadu a až na ní s podobnou iniciativou vyrukovat?

Ne, protože fotbal jen padá. Buď budeme koukat, že hnije a je to pořád horší a horší, anebo se budeme pokoušet o změny.

Máte pocit, že fotbal o vaši snahu vůbec stojí? Že mu skutečně jde o to, aby se změnil?

Myslím, že ano, protože jinak sám sebe vyhladoví. A on už hladoví...

Foto: FAČR/Jan Tauber

Petr Fousek na valné hromadě FAČR v Nymburce.

Jenže už před rokem na valné hromadě v Nymburce, kde se volilo nové vedení českého fotbalu, jste nedosáhli svého...

Věděli jsme to předem, protože deset delegátů nám chybělo. I tak jsme věřili, že ve výkonném výboru budeme mít místo dvou alespoň tři členy. Uvidíme, jak to dopadne letos a jestli se dopracujeme k odvolání. Je to veřejná věc, všichni budou muset zvednout ruku.

Věříte, že tentokrát deset hlasů budete mít?

Určitě na tom budeme do valné hromady pracovat.

Co když to nevyjde?

Budeme hledat schopné lidi pro fotbal na vysoké pozice. Nedělíme se na Čechy a Moravu, na kraje, hledáme všude. Naší výhodou je, že sílu padesáti hlasů budeme mít pořád. Pokud tedy tito lidé u fotbalu vydrží, protože jsou kyselí z pomalého tempa změn. Jestliže ale budou ve svých okresech a krajích pracovat dobře, pozice obhájí a fotbal se jich nezbaví. Proto věřím, že je jen otázkou času, kdy reforma zvítězí. Momentální stav je totiž neudržitelný nejen směrem k veřejnosti, ale i k vládě, ministerstvu školství, NSA a dalším, kteří stav fotbalu vnímají a není jim po chuti.

Reklama

Související témata: