Hlavní obsah

Chtěli jsme, aby fotbal vedl Havel, místo něho je tam Adamec či vodník Kebule, posteskl si miliardář Kratina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Místo fotbalové legendy a tváře F-evoluce Vladimíra Šmicra šestatřicetiletý miliardář Milan Kratina, který hnutí usilující o očistu tuzemského fotbalu finančně podporuje. Před rokem na nymburské valné hromadě snaha o zvolení Šmicra druhým místopředsedou Fotbalové asociace ČR nevyšla, po dvanácti měsících přichází F-evoluce s novým kandidátem. A už oficiálně, protože Kratinu představila jako svého muže, který se na bude mimořádné valné hromadě 17. června v Praze ve volbách o místo mezi strahovskou generalitou ucházet.

Foto: accolade.eu

Milan Kratina

Článek

Fotbalová evoluce dosáhla loni v Nymburce jen dílčího úspěchu. Z kandidátů, které do voleb vyslala, totiž uspěl pouze ředitel fotbalových Teplic a předseda tamního okresního fotbalového svazu Rudolf Řepka a společně s ním Tomáš Neumann.

Šmicra porazil a do křesla místopředsedy za českou komoru usedl politik a poslanec hnutí ANO Jan Richter.

„Se Šmicrem to byl pokus udělat v rámci fotbalu revoluci. Dostat tam někoho, jako byl Václav Havel, když použiju nadsázku. Havel nám neprošel, takže jsme si řekli, že zvolíme Čalfu a teď podle schopností vedení fotbalové asociace reagovat na programové body se bojíme, jestli to spíš není Adamec," glosoval rok po volbě panující situaci ve vedení českého fotbalu Milan Kratina, který se bude na červnové mimořádné valné hromadě pokoušet o to, co se nepodařilo Šmicrovi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Šmicer na archivním snímku

Informace o snaze odvolat Jana Richtra z funkce druého místopředsedy Fouskovy fotbalové vlády pronikly na světlo světa už před půldruhým měsícem. Nejprve ze vzájemné komunikace mezi Richtrem a představiteli F-evoluce, poté z dopisů zveřejněných na facebookových stránkách.

Posléze se měl dostat tento bod i na program výkonného výboru, ten se jím ale zabývat odmítl, takže nadpoloviční většina českých divizních klubů přišla s požadavkem na svolání mimořádné valné hromady. Tu výkonný výbor v duchu stanov svolal na 17. června do pražského hotelu Pyramida. Uskuteční se hned poté, co v Pyramidě proběhne řádná nevolební valná hromada FAČR.

To jen na vysvětlenou ke genezi celé situace, která v českém fotbale nastala necelý rok po nymburské valné hromadě, na níž bylo zvoleno nové vedení v čele s předsedou Petrem Fouskem.

„Čekali jsme, že po valné hromadě přijde tým, o němž Petr Fousek tvrdil, že ho má. A také že přijde s obsahem, o němž rovněž ujišťoval, že ho má. Očekávali jsme proto, že začnou změny. Namísto toho se jako první řešilo, jakým letadlem se poletí na fotbal do Anglie, což nás zarazilo," glosoval Kratina stav, v němž se český fotbal nachází pod novým vedením.

„Připomíná nám to pohádku, jak vodník Kebule vařil mlhu. Objeví se nějaké téma, zmizí v mlze a nic se nestane," přidal úsměvné přirovnání.

Měl jich po ruce víc.

A i s příklady o strahovském „transparetním" hospodaření vyrukoval.

„Pánové Malík a Pauly dostali nejen zlaté padáky, ale i odměny za EURO, na kterém nemuseli být. A jsou tu finance za auta - mimochodem na Strahově jich připadá 92 na 125 zaměstnanců, za IT služby a vůbec služby, jichž asociace využívá. Přitom okresní fotbalové svazy dostávají na rok 200 tisíc, z nichž si musí zaplatit nájem a sekretáře. Okresy jsou podfinancované, protože peníze se prostě prožerou," mluvil na rovinu uchazeč o funkci mezi strahovskou generalitou plánující, že věci změní.

„Hlavně proto, že jsme přesvědčili spoustu lidí a klubů, aby dali šanci změně a teď k nim cítím zodpovědnost. Pokud budeme mít ve vedení víc zástupců, změny ovlivníme a fotbal se změní," je přesvědčen šestatřicetiletý miliardář, ale také aktivní fotbalista rezervy Sokola Býchory ze IV. třídy na Kolínsku Milan Kratina.

Na mimořádné valné hromadě je nejprve na programu odvolání 2. místopředsedy Jana Richtra a také předsedy Řídící komise pro Čechy Milana Drobného.

Foto: Josef Horázný, ČTK

Místopředseda FAČR a poslanec za ANO Jan Richter.

„Nic proti nim nemám, nechci hodnotit jeho klady a zápory, ale věřím, že síly ve fotbale, které ho do funkce donesly místo Vladimíra Šmicra, se změnily," je přesvědčen Milan Kratina.

V případě, že delegáti tyto dva muže skutečně odvolají, k čemuž je zapotřebí nadpoloviční většina přítomných, dojde na volby nových členů strahovského vedení.

První dva svou kandidaturu už oficiálně potvrdili.

O funkci druhého místopředsedy se bude ucházet Milan Kratina, zakladatel skupiny Accolade, byznysmen s majetkem odhadovaným na sedm miliard korun, který spolek F-evoluce zrozený záhy po propuknutí tzv. Berbrovy aféry finančně podporoval a s jeho cíli a plány se ztotožňoval.

Teď přichází s tím, že by chtěl prosazovat mnohem rychlejší změny poměrů v českém fotbale, protože podle jeho názoru přešlapuje na místě, a tudíž nezískává ve veřejnosti adekvátní důvěru.

„Mojí nejsilnější stránkou je nastavovat procesy tak, aby Fotbalová asociace ČR byla organizací strukturalizovanou, transparentní a funkční. Pokud se ale najde lepší kandidát než já, rádi s ním budeme spolupracovat," avizoval Kratina, že rozhodně nebaží po tom, aby funkci místopředy získal za každou cenu.

Na funkci předsedy Řídící komise pro Čechy by v případě odvolání Drobného kandidoval předseda okresního fotbalového svazu v Benešově Tomáš Novák, jenž byl jedním z protagonistů F-evoluce hned po jejím vzniku.

Reklama