Hlavní obsah

Musíme se velmi rychle zlepšit, nabádal trenér Tabárez po demolici Ruska

Praha

Nejlepší výkon na mistrovství světa v Rusku předvedla při závěrečném duelu ve skupině A Uruguay, když třemi brankami složila na lopatky reprezentaci pořádající země. Jihoamerický tým tak s čistým kontem bez ztráty bodu prošel do vyřazovacích bojů. „Jen nesmíme propadnout euforii," krotil nadšení Oscar Tabárez, trenér vítězů.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Uruguayský střelec Edinson Cavani slaví svou trefu do sítě Ruska v utkání MS 2018. Společnost mu dělá spoluhráč Diego Godín.

Článek

„Rusko se snažilo nás zatlačit, ale nedovolili jsme mu to a naopak ho drželi na jeho polovině. Mohli jsme vyhrát ještě větším rozdílem. Jenže se nám nepodařilo gólově zakončit určité protiútoky, které rozhodně volaly po lepším zakončení. Načasování v daných případech nebylo perfektní. Musíme se velmi rychle zlepšit, protože podobný luxus si ve vyřazovacích bojích nemůžeme dovolit," držel si odstup trenér Tabárez, když hodnotil triumf nad pořadatelskou zemí.

Z jeho strany ani tak nešlo o výtku směrem k hráčům. Spíše konstatování, že při očekávané konfrontaci s některým z evropských gigantů v dalších kolech šampionátu je třeba maximální produktivity, neboť šancí ke skórování nebude tolik. „Vyhráli jsme s rezervou," připustil Tabárez. „A vlastně se mi líbilo soustředění a zaujetí, s nímž se můj tým v zápase prezentoval. Byli jsme maximálně koncentrovaní od první minuty do závěrečného hvizdu. Všichni hráči do jednoho. Dokonale jsme naplnili taktický plán a pracovali v absolutní rovnováze," pochvaloval si trenér Uruguaye.

Jeho tým porazil 1:0 Egypt, následně stejným poměrem zdolal Saúdskou Arábii a v pondělí triumfoval 3:0 nad Ruskem, když hvězdou zápasu byl vyhlášen autor první branky utkání Luis Suárez. „Chtěli jsme hrát lépe, než v předešlých dvou duelech. Věřím, že máme mužstvo, s nímž můžeme tvořit historii. Všichni přemýšlíme týmově, obětujeme se, pracujeme za ostatní, což je velice důležité," tvrdil útočník patřící Barceloně, že mezi hvězdnými borci v sestavě národního mužstva Uruguaye neexistují žádné třenice.

„Je jasné, že v prvních zápasech je každý napjatý, protože nechce chybovat, nechce ztrácet míč. Každý přehmat může mít obrovské následky. Proti Rusku jsme nastoupili trošku uvolněnější, dokázali jsme být agresivnější, vytvářeli větší tlak na soupeře a efekt byl skvělý," lebedil si Suarez.

Trenér Rusů se zlobil

Pro Rusko šlo naopak o drsné vystřízlivění po dvou jasných triumfech, byť čtyřiapadesát minut hrálo v deseti. „Začali jsme hroznou chybou a první gól soupeři doslova darovali," zlobil se Stanislav Čerčesov, trenér poražených. „Na standardní situace soupeře jsme se zaměřili v tréninku. Tři dny jsme se chystali na tuhle zbraň protivníka. A výsledek? Inkasujeme dva góly. Taková lehkovážnost je prostě nepřípustná," durdil se ruský trenér.

Doufá, že první klopýtnutí jeho tým nijak nepoznamená. „I v deseti jsme velice tvrdě pracovali, dřeli a chtěli skórovat. Z psychologického hlediska jsme v mých očích na první zápas vyřazovací fáze připraveni," věřil Čerčesov.

Reklama

Související témata: