Hlavní obsah

Na hradního kancléře Mynáře je civilní právo krátké. Po komunikaci z odposlechů to s ním zkusí to fotbalové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Civilní právo na něho bylo a je krátké. A že se vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář už do bezpočtu kauz, afér a podvodů namočil. Na pražském Hradě, stejně jako doma v Osvětimanech. Při zabijačce v době covidu, jindy zase v podvodných dotačních milionech, při skartaci utajovaných dokumentů, černých stavbách, strašnické vile za hubičku a teď naposledy v lánské kauze, kdy i prezidenta osvítilo náhlé vnuknutí, takže lesmistrovi z Lán Miloši Balákovi úkolovanému přímo Mynářem udělil bez váhání milost. Teď to chce s mužem nechajícím se titulovat hradní kancléř zkusit právo fotbalové.

Vyjádření Jana Eisenreicha, předsedy etické komise FAČR.Video: FAČR

 
Článek

„Zahajujeme řízení s panem Vratislavem Mynářem pro podezření ze spáchání disciplinárního přečinu narušení regulérnosti soutěže,“ oznámil předseda etické komise FAČR Jan Eisenreich po středečním zasedání.

Přiměly ho k tomu policejní odposlechy Berbrovy kauzy, v nichž detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu zachytili prazvláštní komunikaci mezi Mynářem a bývalým místopředsedou fotbalové asociace Romanem Berbrem.

Foto: tjosvětimany

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář jako asistent trenéra v Osvětimanech.

„Přijede popravčí četa, nebo je to ok?“ dotazoval se vedoucí prezidentské kanceláře Mynář šedé eminence českého fotbalu 12. dubna 2018 před zápasem Slovácka s Brnem, které o dva dny později skončilo výhrou domácího celku 1:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Petr Ardeleanu.

A jen mimochodem – soudcoval ho další aktér z Berbrových odposlechů Petr Ardeleanu proslulý hlavně tím, jak ošéfoval baráž o ligu mezi Příbramí a Brnem. A samo sebou, nejen ji...

„Zjistím,“ odpověděl Berbr.

„pls help,“ reagoval esmeskou Mynář, načež se mu dostalo ujištění: „Vše ok.“

Teď se touto komunikací zbývá Jan Eisenreich a jeho muži, přičemž budou po Mynářovi netajícím se svou náklonností ke Slovácku a pražské Slavii požadovat vysvětlení.

A nejen týkající se zmíněného duelu, ale i zápasů s Libercem či na pražské Julisce s Duklou. I při nich měl Mynář žádat Berbra podle policistů o dohled nad rozhodčími, a tudíž skrytou pomoc.

Klub z Uherského Hradiště hned po propuknutí aféry označil veškerá podezření za zcela absurdní, takže by bylo podobně absurdní se domnívat, že by Mynář mluvil před etickou komisí jinak.

Ta na něho kupodivu dosah má, protože vedoucí prezidentské kanceláře šéfuje v Osvětimanech tamnímu klubu a je tam veden dokonce jako asistent trenéra, takže je  pochopitelně členem FAČR.

Mynářův klub, v němž působila a dál působí řada bývalých hráčů Slovácka v čele s legionářem Šumulikoským ze Severní Makedonie, účinkuje v I. A třídě Zlínského kraje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

VIP tribuna Slavie. Sportovní ředitel Jiří Bílek (dole vlevo), exministr zdravotnictví Roman Prymula (vedle), Jaroslav Tvrdík (prostřední řada), ředitel České televize Petr Dvořák (nahoře vlevo) a Alexandr Vondra (druhý vpravo nahoře), kancléř Vratislav Mynář (vpravo v prostřední řadě).

Mynář na sebe upozornil ve fotbalovém světě už několikrát. To když třeba s téměř celým klubem z Osvětiman vyjel na pozvání expředsedy FAČR Miroslava Pelty na evropský šampionát do Francie, nebo když se o propuknutí kauzy Kúdela a trestu, který nad ním byl vynesen, obrátil jménem Hradu přímo na disciplinární komisi UEFA a oháněl se dokonce i tím, že se situací je podrobně seznámen prezident republiky Miloš Zeman.

Že tím odvedl Kúdelovi medvědí službu, tím se ostatně netajila ani Slavia.

Reklama

Související témata:
Osvětimany
  2 : 2 Bayern - Real Madrid 2 : 2 dohráno
20240430T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Real Madrid
Bayern vs. Real Madrid
Bayern
Real Madrid
  Dortmund - PSG dnes 21 : 00
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG