Hlavní obsah

Nafingoval vlastní smrt. Bývalý fotbalista Schalke si za to odsedí roky ve vězení

Berlín/Praha

Bezmála čtyři roky ve vězení si po verdiktu německého soudu má odsedět bývalý fotbalista Schalke Hiannick Kamba. Pětatřicetiletý obránce v roce 2016 zinscenoval vlastní smrt při automobilové nehodě v rodném Kongu. Jeho manželka pak díky životní pojistce inkasovala přibližně jeden milion eur. Jenže německá média následně zjistila, že Kamba žije. Za podvod teď bývalý fotbalista i jeho žena stráví část života za mřížemi.

Foto: Sport.cz

Hiannick Kamba na archivním snímku.

Článek

Ke smrtelné nehodě bývalého obránce německého celku mělo dojít 9. ledna 2016 v rodném Kongu. Deník Bild ale tři roky poté fotbalistu našel a zjistil, že Kamba pracuje v německé chemičce ve městě Ruhr jako technik.

Podvod, jehož cílem bylo získat fotbalistovu životní pojistku, nevyšel. Kamba dle svých slov žádnou část peněz, které inkasovala jeho manželka, nikdy neviděl. Sám se měl v roce 2018 přihlásit na německé ambasádě v Kinshase, kde měl svou smrt vyvracet.

Jenže jeho příběh o tom, jak ho přátelé v Kongu v lednu roku 2016 opustili a on zůstal sám, bez dokumentů, peněz a mobilního telefonu, měl zjevně trhliny, a i když ho policie v případu nejprve prověřovala pouze jako svědka, nakonec sklapla past i nad ním.

On i jeho manželka odmítli výsledek procesu blíže komentovat. Kambova žena pouze uvedla, že s verdiktem soudu nesouhlasí, v souvislosti s rozsudkem mluvila o "ztrátě víry ve spravedlnost".

Kamba vyrůstal v mládežnické akademii Schalke, mimo jiné po boku německé reprezentační jedničky Manuela Neuera. Na nejvyšší úrovni se však aktuálně 35letý rodák z Konga nikdy naplno neprosadil. Oblékal dresy klubů jako SV Zweckel, SG Borken and Recklinghausen či VfB Huls.

Reklama

Související témata:
Gorila Kamba