Hlavní obsah

Nehraje se. Covid! A šéf svazu zadržen před zápasem, česká policie ho zajistila i s manželkou

Odloženo! Před na pohled běžným kvalifikačním zápasem se seběhla řada pozoruhodných událostí, a tak se nehraje. A ani není jasné, kdy by se podvečerní duel počítaný do bojů o ženské MS mezi Českem a Běloruskem v Opavě měl hrát. Příčina? Tou hlavní je to, že v běloruském týmu řádí covid. Před zápasem zároveň česká policie zadržela šéfa běloruského fotbalu Vladimira Bazanova. Podle ČTK kvůli podezření, že přijel do Česka bez povolení ke vstupu. O situaci kolem předsedy informoval server Deník N a také ČT s tím, že Bazanov je spojencem autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka a pomáhá mu udržet se u moci. O covidových záležitostech jsou už pár desítek minut zprávy na sítích.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

České fotbalistky vedené Karlem Radou (na snímku) zažívají problémové zápasy. Ten minulý s Nizozemskem byl pozdržen kvůli počasí, teď nehrají kvůli covidu běloruských soupeřek.

Článek

Moravskoslezská cizinecká policie zadržela Bazanova i jeho manželku. „Můžeme potvrdit, že v rámci běžně realizované pobytové kontroly byli zajištěni dva cizí státní příslušníci, u kterých je podezření, že vstoupili a pobývali na území Česka v rozporu s aktuálním ochranným opatřením ministerstva zdravotnictví. Zjišťujeme rovněž oprávněnost jejich pobytu na našem území v souladu se zákonem o pobytu cizinců,“ řekla policejní mluvčí Pavla Jiroušková Deníku N.

Mluvčí nepotvrdila, o koho jde. Na dotaz ČTK uvedla, že ke konkrétním osobám se nemůže vyjadřovat.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) už v pondělí uvedl, že pokud Bazanov do Česka přijede, bude vyhoštěn.

Čtyřiašedesátiletý Bazanov je předsedou běloruského fotbalového svazu od roku 2019. Dříve stál v čele Dynama Brest.

A covidové záležitosti? Tři hráčky soupeře mají pozitivní test na koronavirus. Celý běloruský tým podstoupil nové testování a podle výsledku se rozhodne o dalším osudu zápasu. Fotbalová asociace ČR to uvedla na svém webu.

„Pro náš tým je to samozřejmě komplikace, i vzhledem k tomu, že měl již končit reprezentační sraz a hráčky se měly rozjet zpět do svých klubů. Samozřejmě ochrana jejich zdraví je ale v tomto případě hlavní prioritou,“ řekl reprezentační trenér Karel Rada.

Utkání se mělo v Opavě odehrát od 17:00. Na základě pozitivních testů však hygiena rozhodla o přetestování celého hostujícího týmu. Pozitivní hráčky jsou izolovány na hotelu.

Výsledky opakovaných testů by měly být známy v nočních hodinách. Organizátoři následně rozhodnou po konzultaci s UEFA o odehrání duelu, či jeho přeložení na jiný termín.

Českým fotbalistkám patří v neúplné tabulce skupiny C třetí místo s pěti body. Naposledy svěřenkyně trenéra Rady remizovaly v sobotu s Nizozemkami 2:2. Bělorusky mají o bod méně a jsou čtvrté.

Ve skupině D dnes vedoucí Anglie deklasovala poslední Lotyšsko 20:0 a zaznamenala rekordní výhru v evropské části kvalifikace MS. O jeden gól překonala dosavadní maximum staré jen pět dní, které vytvořily Belgičanky vítězstvím 19:0 nad Arménií.

Kvalifikace MS fotbalistek 2023 - skupina C:
Kypr - Island 0:4 (0:3)
Utkání ČR - Bělorusko bylo odloženo
1.Nizozemsko532015:311
2.Island430113:29
3.ČR412111:75
4.Bělorusko31115:44
5.Kypr60152:301

Reklama