Hlavní obsah

Nezastavitelný Guardiola. Blíží se Fergusonovi, se City už překonal Barcelonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Najít nejúspěšnějšího fotbalového trenéra současnosti není až tak složité. Španěl Pep Guardiola dál rozšiřuje sbírku svých trofejí, naposledy dovedl ve středu Manchester City k premiérovému vítězství v Superpoháru UEFA. Angličané zdolali španělskou Sevillu 2:1 po penaltách. Guardiola už se pomalu přibližuje i slavnému Siru Alexi Fergusonovi.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Trenér Manchesteru City Pep Guardiola slaví zisk Superpoháru UEFA.

Článek

Anglického giganta se chopil v roce 2016. Od té doby s ním ovládl Premier League, FA Cup, Ligový pohár, Community Shield, Ligu mistrů a Superpohár UEFA. Něco samozřejmě vícekrát, celkem to pro Guardiolu dělá 15 trofejí, což je o jednu víc než během působení v Barceloně. V Manchesteru získává v průměru jednu trofej za 27 utkání.

„Někdy chybí motivace, když tým sbírá příliš mnoho trofejí. Chtěli jsme vyhrát všechno, ale Community Shield už nám po prohře s Arsenalem na penalty unikl. Teď chceme zvítězit na MS klubů," vyhlíží Guardiola.

Celkově během angažmá v Barceloně, Bayernu Mnichov a City získal už 36 trofejí, více má mezi trenéry jen Sir Alex Ferguson (49). Zatímco legendární kouč sbíral vavříny celkem 39 let, Guardiola započal profesionální trenérskou kariéru v Barceloně teprve v roce 2008.

Úctyhodná je rovněž bilance v evropském Superpoháru. Ten opanoval 52letý Španěl již počtvrté (dříve dvakrát s Barcelonou a jednou s Bayernem), čímž vyrovnal rekord Carla Ancelottiho. Současný šéf lavičky Realu Madrid slavil dvakrát s AC Milán a dvakrát právě s Bílým baletem. Guardiola je navíc prvním manažerem, který tuto soutěž ovládl se třemi různými kluby.

„Bylo to neuvěřitelné. Manažer nám dal před zápasem se Sevillou jasně najevo, jak moc si tuhle trofej přeje. Člověk chce stejně vyhrát všechno, ale tohle nám dodalo ještě větší chuť. Byl to skvělý pocit," líčil po utkání záložník Jack Grealish. „Posledních 10 nebo 15 let je klub tak úspěšný. Na tohle jsme čekali, abychom rozšířili naši sbírku, proto jsem tady," dodal.

„Odjíždíme s pohárem, to je skvělé, kvůli němu jsme přijeli. Dát ho do vitríny společně s dalšími trofejemi bude úžasný pocit," usmíval se obránce Kale Walker.

Na žádné bujaré oslavy, jaké byly k vidění po výhře v Lize mistrů, však není čas. Hlavně kvůli cestování z Řecka, kde se Superpohár odehrál. „Hned večer se vracíme domů. Za tři dny nás čeká domácí klání v lize s Newcastlem," popisuje Walker. Na toto konto si do vedení Premier League rýpl i Guardiola. „Děkujeme, že hrajeme v sobotu, ne třeba v neděli nebo v pondělí," prohodil sarkasticky.

Reklama