Hlavní obsah

O vyloučení Ruska kongres FIFA vůbec nejednal, z ruštiny naopak udělal svůj oficiální jazyk

Aktualizováno

Sankce vynesené před měsícem vůči ruské fotbalové reprezentaci i klubům dál platí, Ruský fotbalový svaz má nadále pozastaveno členství ve FIFA a UEFA, ale o vyloučení Ruska z řad světového fotbalu se na kongresu Mezinárodní fotbalové federace v katarském Dauhá vůbec nejednalo. Ba ani pozastavené členství na dobu neurčitou, k němuž došlo po vpádu Putinových vojsk na Ukrajinu, nebylo zařazeno na program rokování. Zato ruština byla jednomyslně schválena jako pátý oficiální úřední jazyk FIFA.

Foto: fifa.com

Mezinárodní fotbalová federace FIFA

Článek

„Je smutné, co se děje. Jako prezident FIFA jsem za poslední čtyři roky řešil konflikty po celém světě. Lidé trpí a mezinárodní společenství nedělá, co by dělat mělo. Jsme nuceni pozastavit účast ruských klubů a týmů. Nebylo to jednoduché rozhodnutí, které jsme museli udělat," dotkl se sankcí proti Rusku prezident FIFA Gianni Infantino.

„Ruský fotbalový svaz se odvolal k mezinárodnímu sportovnímu arbitrážnímu soudu a my teď čekáme na jeho rozhodnutí. Uvidíme, co bude dál," zdůvodnil první muž světového fotbalu, proč se o Rusku na kongresu nejednalo.

„Naše odvolání plánuje CAS projednat v průběhu dubna či května," uvedl prezident Ruského fotbalového svazu Aleaxander Djukov časový horizont, kdy lze verdikt z Lausanne očekávat.

Člen ruské delegace na kongresu Alexej Sorokin, který byl šéfem organizačního výboru MS 2018, se pro ruská média nechal slyšet, že ve FIFA se na rozdíl od UEFA chová většina zemí k Rusku když ne přátelsky, tak určitě neutrálně.

„Je to i proto, že spousta delegátů navštívila světový šampionát pořádaný v naší zemi a byli ohromeni organizací a vřelým přijetím. A city jsou v jejich rozhodování důležitým argumentem.“

Zatímco o Rusku kongres FIFA vůbec nejednal, fotbalovým svazům Pákistánu, Zimbabwe a Keni pozastavil členství ve FIFA. Důvodem je vměšování státu do fotbalových záležitostí.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

V Dauhá se bude v pátek losovat MS 2022.

Na kongresu, v jehož průběhu oznámil Gianni Infantino, že se v příštím roce bude ucházet o znovuzvolení prezidentem na další období, byla ruština schválena vedle angličtiny, němčiny, francouzštiny a španělštiny jako pátý úřední jazyk FIFA. Pro bylo 187 delegátů, pouze čtyři byli proti.

Od Infantina se mimo jiné dozvěděli i to, že finanční profit FIFA z letošního světového šampionátu v Kataru dosáhne rekordní výše, sedmi miliard dolarů. Jde o finance za televizní a marketingová práva a peníze od sponzorů.

Světový šampionát se losuje v pátek vpodvečer v Dauhá. FIFA už zveřejnila rozdělení účastníků do jednotlivých košů.

Reklama

Související témata: