Hlavní obsah

Odvolací soud uložil Valckemu za korupci podmínku, Chelajfího znovu osvobodil

Švýcarský odvolací soud uložil bývalému generálnímu sekretáři Mezinárodní fotbalové federace FIFA Jérome Valckemu jedenáctiměsíční podmínečný trest odnětí svobody za korupce při prodeji vysílacích práv na mistrovství světa. Prezident francouzského klubu Paris St. Germain Násir Chelajfí byl opět osvobozen.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Soud uložil bývalému generálnímu sekretáři Mezinárodní fotbalové federace FIFA Jérome Valckemu jedenáctiměsíční podmínečný trest.

Článek

Dlouholetý druhý muž FIFA Valcke byl shledán vinným z braní úplatků a falšování dokumentů. Podle vyšetřovatelů ho uplácel také Chelajfí. Šéf katarské televizní společnosti BeIN Media mu umožňoval využívat luxusní vilu na Sardinii.

Švýcarský soud oba funkcionáře v říjnu 2020 osvobodil, ale prokuratura znovu požadovala v odvolacím řízení až tříletý trest vězení. Chelajfí byl zbaven obvinění z podněcování ke spáchání trestného činu. Ani Valcke se podle odvolacího soudu nedopustil špatného hospodaření.

Valcke, který působil ve vedení FIFA v letech 2007 až 2015, byl potrestán už v roce 2020. Soud ho v nejzávažnějších bodech zprostil viny, na základě sekundárního obvinění mu však udělil čtyřměsíční podmínku a pokutu 1,75 milionu eur (zhruba 48 milionů korun) za padělání dokumentu.

Jednašedesátiletého Francouze potrestala i etická komise FIFA, a to za machinace při prodeji vstupenek na mistrovství světa v roce 2014, zneužívání cestovních výdajů a pokus o zničení důkazů. Valcke navíc společně s bývalým předsedou FIFA Seppem Blatterem dostal za korupci opakovaný zákaz působení ve fotbale a pokuty.

Reklama