Hlavní obsah

Pět tref z půlky i dalekonosný vlastenec. Takové góly by Bican dával těžko, směje se záložník

Kličkami motá hlavy obráncům už řadu let, experti tvrdí, že by se před pár lety neztratil ani v první lize. Zvláště, když záložník Jiří Janoušek z Podolí střílí parádní góly. Rád totiž zkouší pálit klidně z poloviny hřiště. A v téhle netradiční disciplíně je vyhlášený technik úspěšný. V mistrovských zápasech krajského přeboru už takhle dal pět gólů do sítě soupeřů, jeden ale i na obrácenou stranu – do vlastní branky, což se málokdy vidí. „Úplně si nemyslím, že jsem specialista na góly z poloviny hřiště, ale je pravda, že pár jsem jich už za svou kariéru dal," říká 38letý Janoušek.

Záložník Jiří Janoušek už vstřelil pět branek z půlky hřiště, na kontě má i kuriózní vlastní gólVideo: Sport Invest

 
Článek

Naposledy se mu parádní kousek povedl během jara, kdy ze šedesáti metrů překonal brankáře Kolovrat. Na kruhu vlastní poloviny se k němu dostal po souboji odražený míč, Janoušek si rychlým pohledem zkontroloval postavení gólmana a prásk!

„Na mě je to strašná dálka. Je až neuvěřitelné, že to do branky vůbec doletělo," usmívá se Janoušek. „Jsem hodně technický hráč, v podstatě neumím normálně vystřelit nártem. Buď lovíme míč ve Vltavě, nebo je to malá domů pro gólmana. Spoluhráči mi říkají, že nedávám normální góly, jen ty televizní," směje se.

A to doslova. Právě jeho vlastní gól z poloviny hřiště z roku 2014 proti Libuši se objevil v televizi Nova ve známé rubrice Borec na konec. „V tomhle případě jsem tomu říkal, že jsem blbec na konec," směje se fotbalista. Tenkrát levačkou z poloviny hřiště napálil míč tak prudce, že přeplachtil brankáře a na světě byl hodně kuriózní vlastenec. „Jednou za život jsem se vrátil na vlastní polovinu, chtěl jsem dát malou domů gólmanovi, jenže byl vítr a on byl nesmyslně vylezlý," vtipkuje Janoušek.

Víc se ale v hlavním městě proslavil díky svým kulišárnám na opačné straně hřiště. Někdo nedal gól z poloviny hřiště nikdy v životě, on jich už má na kontě pět. „Neumím popsat, co se musí sejít, abych to zkusil. Když se vracím v myšlenkách k těm gólům, vůbec si nevzpomínám, proč jsem to udělal. Kluci mi občas říkají, že je brankář hodně venku, ať to zkouším, ale takhle to nefunguje. Nikdy to nemám naplánované nebo připravené dopředu. Je to kouzlo okamžiku, prostě máte míč a cítíte, že teď to může vyjít," popisuje.

Po podobných gólech mu chodí spousta ohlasů. A trefu proti Kolovratům lidé přirovnávali k Patriku Schickovi, který se blýskl parádou na EURO v duelu proti Skotsku. „Dát takový gól na mistrovství Evropy je něco jiného, než když se mi to povede v přeboru," uznává Janoušek. „Určitě to budu zkoušet dál, i když už to o mně brankáři vědí. Pořád ale platí, že radši nahraju kamarádovi na gól, než abych ho dal sám. Já v podstatě střílím už jen z půlky," směje se.

Geniální Patrik Schick a podržel nás Tomáš Vaclík, chválil trenér Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz, UEFA

Pražský přebor je ale v posledních letech plný podobných zásahů. Za uplynulé dva roky padlo už šest gólů z poloviny hřiště. Jeden z nich dal třeba Ondřej Kotlík, vyhlášený kanonýr Dukly Jižní Město. „Míč skákal u lajny a popravdě řečeno, nechtělo se mi běžet dál. Všiml jsem si, že brankář stál za penaltou, tak jsem do míče flákl nártem. A vzalo to dobrou faleš," vzpomínal už dřív Kotlík.

Shodou okolností se prosadil v zápase proti Podolí, takže Janoušek musel ocenit parádní gól protihráče. „Klobouk dolů. Těžký kop, krásný a hlavně chytrý gól," chválil Janoušek. „Nejdůležitější ze všeho je moment překvapení. Já to nejradši zkouším, když mám vedle sebe hráče a jsem pod tlakem. V takové chvíli brankář nečeká, že budete střílet. A už vůbec ne od půlky hřiště. Podobným gólům přejí i balony. Pepi Bican by s koženým míčem podobný gól dával asi těžko," usmívá se už zase Janoušek.

V Praze dal dokonce před lety gól brankář Přední Kopaniny Petr Pavelka přímo z výkopu přes celé hřiště, když mu hodně pomohl silný vítr. Góly z poloviny hřiště a dál ale padají na všech úrovních: podobný kousek se v lize povedl hráčům jako Pavel Horváth, Rudolf Otepka, Jan Štohanzl či Marek Matějovský. Snad všichni si vybaví „Gól desetiletí", kdy obránce Bohemians Jaroslav Kamenický překonal brankáře Liberce. Možná si vzpomenete i na vlastní gól z poloviny hřiště teplického Pavla Verbíře na Žižkově z roku 2008.

Ve světě se z padesáti a více metrů prosadili například Xabi Alonso v dresu Liverpoolu, či Wayne Rooney – dvakrát to zvládl v Premier League, jednou v zámořské MLS. Ve výčtu nemůže chybět ani David Beckham, který trefil prázdnou branku ze 70 metrů, když hrál za Los Angeles. Kuriózní a dalekonosné trefy pak padly v Norsku a Japonsku: Jone Samuelsen dal za Odd Grenland gól z 57 metrů hlavou, ve druhé japonské lize pak brankář Masahiro Okamoto z klubu Ehime inkasoval dva góly ze zhruba 60 metrů v rozmezí minuty a půl!

Reklama

Související témata: