Hlavní obsah

Zemřel legendární Pelé

Aktualizováno

V 82 letech zemřela fotbalová legenda Pelé. Brazilský útočník jako jediný vyhrál třikrát mistrovství světa a je považován za nejlepšího hráče historie. Úmrtí jedné z nejslavnějších postav světového sportu a brazilské ikony oznámila rodina. Pelé byl delší dobu v nemocnici, bojoval s vážnými zdravotními problémy.

Foto: Pool, Reuters

Pelé na snímku z roku 2009 při prezentaci kandidatury Ria de Janeiro na pořadatelství OH 2016.

Článek
Fotogalerie

Stav Pelého se podle jeho ošetřujících lékařů prudce zhoršil před Vánoci. Od loňského září se léčil s rakovinou tlustého střeva, od 29. listopadu byl hospitalizován na klinice v Sao Paulu. Spolu se zhoršující se rakovinou lékaři Pelému diagnostikovali rovněž srdeční a ledvinovou dysfunkci, přesto zůstával na svém pokoji.

Dvaaosmdesátiletý Pelé před pár dny ještě stačil pogratulovat útočníkům Lionelu Messimu a Kylianu Mbappému k jejich úchvatnému souboji o krále střelců ve finále mistrovství světa v Kataru mezi Argentinou a Francií. Vzpomněl i na další již zesnulou legendu Argentince Diega Maradonu.

"Všechno, co jsme, jsme díky tobě. Milujeme tě navěky. Odpočívej v pokoji," napsala na instagramu po Pelého úmrtí jedna z jeho dcer Kely Nascimentová. Nemocnice uvedla, že Pelé zemřel v 15:27 místního času na mnohočetné selhání orgánů související s postupem rakoviny a celkovým zdravotním stavem.

Rodina po listopadové hospitalizaci popřela informace médií, že Pelé už nereaguje na chemoterapii a přešel do paliativní péče, nicméně bylo zřejmé, že jeho stav byl velmi vážný.

Za nemocnou legendou dorazili na Štědrý den na kliniku rodinní příslušníci. O setkání informovaly na sociálních sítích jeho dcery Kely a Flavia, které s ním tráví celé Vánoce, dorazil i jeden z jeho synů Edson Cholbi známý jako Edinho, který přitom o den dříve návštěvu otce vyloučil.

Pelé na zveřejněné společné fotografii rodinných příslušníků včetně jeho současné manželky Marcie chyběl, v noci na sobotu ale Kely sdílela snímek, na kterém leží s otcem na nemocničním lůžku.

"Pokračujeme tu. V boji a ve víře. Ještě jedna společná noc," napsala.

Dnes boj skončil.

"Pelé byl víc než jen nejlepší sportovec historie. Král fotbalu byl nejvýznamnějším představitelem vítězné Brazílie, jež se nikdy nezalekne žádných těžkostí. Pelé, černý chudý kluk narozený v Tres Coracoes, nám ukázal, že se dá vždy najít nová cesta. Slíbil svému otci, že vyhraje mistrovství světa, a přinesl nám tři tituly. V národním týmu vstřelil 95 gólů ve 113 zápasech. Král nám dal novou Brazílii a můžeme mu jen děkovat za jeho odkaz. Děkujeme, Pelé," uvedla Brazilská fotbalová konfederace.

Neymar, spolu s Pelém rekordman v počtu gólů za brazilskou reprezentaci, vysekl legendě poklonu: "Před Pelém bylo 10 jen číslo. Tuhle větu jsem někde četl. Ale i když je tato věta krásná, je neúplná. Řekl bych, že před Pelém byl fotbal jen sport. Pelé všechno změnil. Udělal z fotbalu umění, zábavu. Dal hlas chudým a černým a především: díky němu byla Brazílie vidět. Díky Králi se zvýšil status fotbalu a Brazílie! Odešel, ale jeho kouzlo tu zůstane. Pelé je VĚČNÝ!"

Neymar a Pelé slaví se Santosem

Nejkrásnější gól v Pelého kariéře. Ilustrace

Brazilský míčový kouzelník Pelé je považován za fotbalového krále
Životní příběh brazilského fotbalisty Pelého připomíná pohádku o tom, jak chudý chlapec ke slávě přišel. Z neznámého mladíka černé pleti se takřka přes noc stala hvězda první velikosti. Skvělý stratég, nenapodobitelný driblér a pohotový střelec byl v anketě Mezinárodního olympijského výboru vyhlášen sportovcem 20. století, FIFA jej zase zvolila nejlepším fotbalistou. Trojnásobný mistr světa, který během kariéry nastřílel téměř 1300 gólů, dnes zemřel ve věku 82 let.
"V mých očích Pelé navždy zůstane opravdovým králem fotbalu. Jak díky svému umění, tak chováním a vystupováním na hřišti," řekl na adresu "Černé perly" slavný český fotbalista Josef Masopust. Ten se s Pelém střetl na MS 1962 v Chile, kde útočník s desítkou na zádech získal jeden ze tří titulů mistra světa, což se dosud nikomu jinému nepodařilo. I díky tomu je dodnes všeobecně považován za nejlepšího hráče fotbalové historie.
První míč dostal Edson Arantes do Nascimento k šestým narozeninám, předtím si musel vystačit s vycpanou punčochou nebo grapefruitem. V 11 letech začal už pod přezdívkou Pelé hrát za celek Baurú a o čtyři roky později byl doporučen Santosu s tím, že z něj bude nejslavnější hráč všech dob. Klub s ním podepsal profesionální smlouvu a tato investice se mu brzy začala bohatě vyplácet.
Jako šestnáctiletý získal korunu domácího krále střelců, o rok později poprvé oblékl dres národního týmu. Na MS 1958 ve Švédsku, kde jej zpočátku mnoho lidí považovalo za maskota, přispěl šesti góly včetně dvou finálových k premiérovému triumfu "kanárků". O čtyři roky později v Chile se Pelé již jako hlavní hvězda Brazilců zranil a úspěšnou obhajobu sledoval pouze z lavičky.
Na šampionátu v Anglii v roce 1966 se stal lovnou zvěří pro soupeřovy obránce, jejichž brutální fauly rozhodčí často přehlíželi. Okopaný a znechucený útočník chtěl dát mezinárodnímu fotbalu vale, nakonec vydržel do dalšího MS. V Mexiku opět naplno předvedl svoje umění, dovedl fantastické brazilské mužstvo k zisku třetí Zlaté Niké a na konci roku 1970 byl jako první fotbalista v historii vyhlášen nejlepším sportovcem světa.
Na sklonku kariéry Pelé výrazně přispěl k popularizaci fotbalu v USA, kde dva roky nastupoval za tým New York Cosmos. S milovanou hrou se rozloučil v říjnu 1977 v utkání Cosmosu proti "svému" Santosu. Ani poté však Pelého popularita neklesla, spíše naopak.
Míčový kouzelník vydal řadu autobiografií, zahrál si v několika filmech, natočil pár hudebních alb a věnoval se charitě. V 90. letech si vyzkoušel i politiku, ale funkce ministra sportu jej příliš neuspokojovala. Byl jednou z tváří úspěšných brazilských kandidatur na pořadatelství fotbalového MS 2014 i letních olympijských her 2016, především však působil jako propagátor fotbalu, který on sám nazýval "překrásná hra".
"Od prvního mistrovství světa, které jsem hrál v roce 1958, to dělám stále - bráním a dělám reklamu Brazílii. Je to velká odpovědnost, ale takovou nabídku jsem nemohl odmítnout," popsal svoje poslání potřetí ženatý otec sedmi dětí. V posledních letech sužovala Pelého řada zdravotních problémů, kvůli tomu musel výrazně omezit svoje veřejné aktivity.

Fotbalista s rodným jménem Edson Arantes do Nascimento se stal legendou už během hráčské kariéry a hvězdný status si udržel i poté, co odložil kopačky. Brazílii pomohl vyhrát mistrovství světa jako sedmnáctiletý v roce 1958 ve Švédsku, poté v Chile 1962 a Mexiku 1970. Jeho střelecká bilance se na základě různých zdrojů liší: podle agentury AP nastřílel 650 ligových gólů a 1281 branek ve všech soutěžích.

V době, kdy nebylo běžné odcházet z Jižní Ameriky do evropských klubů, strávil Pelé drtivou část kariéry v brazilském Santosu. V týmu debutoval v roce 1956 a udělal z něj jeden z nejslavnějších světových klubů. Vedle domácích titulů pomohl Pelé vyhrát Santosu dvakrát jihoamerickou obdobu Ligy mistrů Pohár osvoboditelů a dvakrát Interkontinentální pohár, duel nejlepších týmů Jižní Ameriky a Evropy.

V Santosu skončil Pelé v roce 1974 a na závěr kariéry podepsal lukrativní smlouvu s týmem New York Cosmos v tehdejší North American Soccer League. S aktivním fotbalem se jako globální celebrita definitivně rozloučil v roce 1977 symbolicky exhibičním zápasem mezi Cosmosem a Santosem.

V roce 1999 Pelého vyhlásil Mezinárodní olympijský výbor Sportovcem století a společně s Diegem Maradonou ho v roce 2000 světová federace FIFA zvolila nejlepším fotbalistou. Maradonu přežil Pelé o dva roky, legendární Argentinec v 60 letech podlehl v listopadu 2020 infarktu.

Reklama

Související témata: