Hlavní obsah

Pokoří světový rekord? Důchodce chce být nejstarším profesionálním fotbalistou

Káhira/Praha

Egypťan Ezzeldine Bahader se chystá pokořit světový rekord. Stavební inženýr v důchodu se nedávno připojil k třetiligovému klubu a chystá svůj debut na fotbalové scéně. Ve věku 75 let by se brzy mohl stát nejstarším profesionálním hráčem v historii.

Egypťan chce být v 75 letech nejstarším profesionálním fotbalistou na světěVideo: Reuters

 
Článek

Ezzeldine Bahader snil o tom, že by mohl být fotbalovým útočníkem už od dětství. Osud s ním měl ovšem jiné plány a rodák z Káhiry se většinu života živil jako stavební inženýr. Jeho dětský sen by se ale přeci jen brzy mohl stát skutečností.

Bahader, otec čtyř dětí a šestinásobný dědeček, hrál fotbal od svých šesti let. Na amatérské úrovni pak celý život. Po sedmi dekádách hraní pro zábavu se teď přiblížil jeho profesionální debut, pětasedmdesátiletý důchodce nedávno podepsal smlouvu v třetiligovém egyptském klubu.

Vitální důchodce svému cíli podřizuje vše. S týmem se zodpovědně připravuje, doma si navíc přidává tréninkové dávky s osobním koučem. Aby pokořil světový rekord, musí odehrát dva celé 90 minutové zápasy. V pětasedmdesáti letech vskutku nelehký úkol.

„Pro mě to není jenom o tom stát se nejstarším hráčem v historii. Chci být nejstarším hráčem v historii, který bude hrát dobře," nechal se Bahader slyšet pro agenturu Reuters. „Kdybych ty zápasy odehrál špatně, tak nesplním svůj cíl. Když budu hrát dobře, tak to bude skvělé a budu klidně pokračovat dál," poodkryl svůj smělý plán neskončit pouze u dvou zápasů.

Osobní trenér Mahmoud Refaat věří tomu, že to odvážný stařík dokáže. Podle něj se vysoký věk jeho svěřence zpočátku jevil jako nepřekonatelná překážka, Bahaderovo odhodlání se ale prý záhy ukázalo jako silnější.

Rekord v Guinessově knize rekordů drží Izraelec Isaak Hayik, který ho pokořil ve věku 73 let. Ten nastoupil loni za klub Ironi Or Jehuda v brance.

Reklama

Související témata: