Hlavní obsah

Poláci stále hledají trenéra pro baráž. Jednání s Ukrajincem Ševčenkem se zadrhlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potenciální soupeř české fotbalové reprezentace v březnové baráži o účast na mistrovství světa v Kataru stále hledá trenéra národního týmu. Portugalec Paolo Sousa v Polsku skončil a sám se vyplatil z platné smlouvy, aby mohl odejít do brazilského Flamenga, nového kouče se zatím pro tým kolem Roberta Lewandowského angažovat nepodařilo. Přitom se ještě koncem minulého týdne zdálo, že polskou reprezentaci převezme ukrajinský trenér Andrij Ševčenko.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Andrij Ševčenko je nejvážnějším uchazečem o místo kouče polské reprezentace.

Článek

Pětačtyřicetiletá ikona ukrajinského fotbalu Ševčenko dovedl loni na evropském šampionátu reprezentaci své země až do čtvrtfinále, kde jeho tým podlehl Anglii. Po mistrovství Evropy ale u národního týmu skončil a podepsal smlouvu s Janovem.

V Serii A se mu však ani trochu nedařilo a už po dvou měsících předčasně skončil. Pod vedením držitele Zlatého míče z roku 2004 utrpěl FC Janov v italské lize šest porážek a třikrát remizoval.

Poláci si Ševčenka vyhlédli jako nástupce Sousy a dohoda byla na spadnutí. Zvláště když se podařilo vyřešit i jeho finanční požadavky. Ukrajinský kouč původně požadoval roční plat 3 miliony eur, nakonec ale o půl milionu slevil. Polská média informovala, že o trenérův plat se podělí svaz a sponzoři.

Vzápětí se ovšem jako problém ukázala Ševčenkova smlouva s Janovem, která je platná až do konce června 2024. Teď proto záleží na Ševčenkovi, zda ji ukončí a přijde k polské reprezentaci.

Prezident polského fotbalového svazu Cezary Kulesza ale každopádně jedná o náhradních variantách a ujistil, že na tiskové konferenci 31. ledna jméno nového trenéra národního týmu oznámí.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Andrij Ševčenko na lavičce Janova skončil už po dvou měsících.

Odletěl proto do Turecka, kde se na jarní sezonu chystá s Górnikem Zabrze druhý z kandidátů na kouče reprezentace Jan Urban.

„Pro národní tým by to byla velmi dobrá volba. Urban dovede pracovat jak s mladými hráči, tak s hvězdami, které za sebou mají velké úspěchy. Dokladem toho je Lukas Podolski, německá ikona se 130 starty za reprezentaci, který pod ním v Górniku hraje," glosoval tuto variantu polský internacionál Roman Kosecki.

V Polsku obecně převažuje názor, že by se po experimentu se Sousou měl k reprezentaci vrátit polský trenér. Už proto, že největších úspěchů s národním týmem dosáhli v minulosti domácí kouči Kazimierz Górski, Antoni Piechniczek, Janusz Wójcik či Adam Nawałka, jenž dovedl Poláky do čtvrtfinále mistrovství Evropy 2016.

I o Nawalkovi se ostatně zpočátku spekulovalo, jenže k několikrát avizované schůzce s prezidentem polského fotbalového svazu nikdy nedošlo.

I případný příchod šedesátiletého Jana Urbana k národnímu týmu ovšem naráží na úskalí. Prvním je trenérova smlouva v Górniku, druhým pak délka angažmá u reprezentace.

Kulesza mu nabízí smlouvu do konce letošního roku, Urban chce mít v případě odchodu z Górniku garantované angažmá do konce kvalifikace o EURO 2024 s automatickým prodloužením v případě postupu.

V baráži o účast na světovém šampionátu v Kataru se Polsko nejprve utká 24. března v Moskvě s domácím Ruskem, v případě postupu pak 29. března ve finále s lepším z dvojice Švédsko - Česká republika na domácí půdě.

Pokud by Poláci v semifinále vypadli a česká reprezentace v duelu se Švédskem rovněž neuspěla, měl by se hrát 29. března zápas poražených týmů. „Hostitelem by bylo Polsko," potvrdil generální sekretář FAČR Michal Valtr.

Reklama

Související témata: