Hlavní obsah

GLOSA: Bomber už není sám, další dobrá zpráva pro Šilhavého

Vzpomínáte, jak v Itálii svého času řádil Tomáš Skuhravý a vysloužil si tam přezdívku Bomber? Až do neděle byl jediným českým fotbalistou, který dokázal v italské Serii A vstřelit hattrick. Od víkendu už není sám. Reprezentant Antonín Barák zařídil třemi góly a asistencí vítězství Hellasu Verona 4:2 na hřišti Sassuola. Před odchovancem Příbrami se v italské lize z českých hráčů blýskl hattrickem právě pouze Skuhravý v dresu FC Janov při porážce 3:4 s Neapolí v ročníku 1991/92.

Foto: Sport.cz s Právo

Antonín Barák se i v reprezentaci hlásí o klíčovou roli...

Článek
Fotogalerie

Dobrých zpráv není nikdy dost. Barákova kanonáda v Itálii je pro národní tým dalším skvělým impulsem před klíčovou březnovou baráží v bitvě o postup na mistrovství světa v Kataru.

Tím spíše, že loňský rok nezakončila česká reprezentace v ideálním rozpoložení. Kvalifikační skupinu dohrávala s marodkou čítající čtrnáct jmen (Bořil, Čelůstka, Černý, Hložek, Hovorka, Jankto, Kadeřábek, Kalas, Kúdela, Provod, Schick, Staněk, Ševčík, Wiesner), obsadila v ní až třetí příčku nejen za suverénní Belgií, ale také za Walesem. Před losem baráže tak figurovala mezi nenasazenými, což se může v konečném důsledku ukázat jako velký problém.

Právě los samotný ovšem mohou optimisté brát jako bod zlomu. Když už se zdálo, že Češi nenávratně směřují do smrtící poslední větve s Itálií a Portugalskem, poslal je Lothar Matthäus na poslední chvíli do Švédska. V případě postupu by se pak chleba lámal buď v Polsku, nebo v Rusku. Nechal tak české naděje reálně žít...

Podstatné je, že marodka se národnímu vyprazdňuje. Většina podzimních absentérů buď hraje, nebo nastoupila do přípravy. A z prestižních lig registruje trenér Jaroslav Šilhavý v lednu po většinou dobré zprávy.

Patrik Schick se v bundeslize dál činí a drží krok se špičkou tabulky střelců. Vladimír Coufal se v Anglii vrátil do základní sestavy Kladivářů, jeho spoluhráče Tomáše Součka z ní vystrnadila až nemoc. Jakub Jankto naskočil zpátky do španělské ligy.

Jsme rádi, že to Lothar Matthäus vylosoval tak, jak to vylosoval, je spokojený Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz, FAČR

Sedmadvacetiletý záložník Antonín Barák teď v Serii A nastřílel premiérový hattrick a v aktuální sezoně si polepšil na osm ligových branek. V tradičním analytickém hodnocení byl blízko absolutní desítce, vysloužil si vysokou známku 9,8 a byl o víkendu nejlepším českým legionářem.

Šilhavý samozřejmě dávno ví, co v něm má. Také Baráka svého času zastavilo dlouhodobé zranění. Loňské EURO ovšem stihl a v Itálii v posledních měsících roste. Zařadil se k hráčům, jakých reprezentace moc nemá.

Schick, Souček, Barák, Coufal a spol. se drží venku. Slávisté i sparťani si před jarním startem domácí ligy po roční pauze zase dopřávají řádnou zimní přípravu, což by se na jejich výkonech také mělo projevit. Pokud se nároďák sejde ke klíčovému srazu kompletní, pořád může myslet vysoko.

Pavel Dosadil

Fotbalový redaktor Pavel Dosadil se věnuje sportovní žurnalistice od roku 1990, posledních třináct let působí v redakci Sport.cz. Jako zpravodaj byl na všech mistrovstvích Evropy od roku 2000, na mistrovství světa či zápasech evropských pohárů.

Reklama

Související témata: