Hlavní obsah

Polské fotbalisty povede Portugalec Santos, premiéra ho čeká proti Česku

Aktualizováno

Polské fotbalisty povede trenér Fernando Santos, který po podzimním mistrovství světa v Kataru skončil na lavičce rodného Portugalska. Debut ho čeká přesně za dva měsíce v pražském Edenu proti české reprezentaci v úvodním kvalifikačním utkání o postup na mistrovství Evropy 2024. Dnes byl oficiálně představen na tiskové konferenci ve Varšavě.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Polské fotbalisty povede kouč Fernando Santos

Článek

"Chceme se dostat na Euro a nadále vítězit. Počínaje dneškem jsem Polák, jsem jeden z vás," prohlásil Santos, podle něhož může Polsko konkurovat kterémukoli týmu na světě.

"Chtěli jsme kouče se zkušenostmi u národního týmu a chtěli jsme také úspěšného trenéra. A takového jsme dnes angažovali," uvedl šéf polského fotbalu Cezary Kulesza. K Santosově jmenování se vyjádřil i premiér země Mateusz Morawiecki. "Věřím, že náš národní tým a fanoušci prožijí s novým trenérem spoustu krásných chvil."

Osmašedesátiletý Santos nahradil Czeslawa Michniewicze, jenž na turnaji v Kataru dovedl tým kolem Roberta Lewandowského do osmifinále, ale svaz s ním neprodloužil smlouvu. Santos zase po šampionátu skončil na lavičce portugalské reprezentace, s níž vypadl ve čtvrtfinále s překvapením turnaje Marokem.

Polsko povede jako třetí zahraniční trenér po Nizozemci Leu Beenhakkerovi a krajanovi Paulu Sousovi. Santos koučoval reprezentaci své země od roku 2014 a s Cristianem Ronaldem a spol. slavil v roce 2016 titul mistrů Evropy a vítězství v Lize národů 2019. V letech 2010 až 2014 trénoval Řecko, předtím na klubové úrovni vedl Porto, AEK Atény, Panathinaikos či Sporting a Benficu Lisabon.

Poláci začnou boj o Euro, které příští léto bude hostit Německo, 24. března v Praze. O tři dny později přivítají Albánii. Dalšími soupeři v kvalifikační skupině E jsou Faerské ostrovy a Moldavsko.

Reklama

Související témata:
  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG
  AS Řím - Leverkusen dnes 21 : 00
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen