Hlavní obsah

Polsko láká anglickou legendu. Tým by poprvé mohla vést v třaskavém duelu proti Čechům

Polská fotbalová reprezentace se po krachu v osmifinále světového šampionátu rozloučila s hlavním koučem Czeslawem Michniewiczem a od té doby je bez trenéra. Kvalifikace na EURO 2024 však startuje zhruba za tři měsíce, a tak polský svaz rozhazuje sítě. V hledáčku má rovněž anglickou legendu, Stevena Gerrarda, kterému již učinila nabídku. Tu prý bývalý záložník Liverpoolu podle polských médií zvažuje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Rangers Steven Gerrard během utkání základní skupiny Evropské ligy v Praze proti Spartě.

Článek

Michniewicz si u reprezentace nevedl špatně. Postoupil s ní na světový šampionát, kde se poprvé po téměř 40 letech dostala do vyřazovací fáze, a udržel ji v elitní skupině Ligy národů. Přesto mu nezdar s Francií v osmifinále (1:3) srazil vaz. Svaz poté začal pátrat po novém kouči, který by mužstvo vedl v kvalifikaci o postup na evropský šampionát konaný příští rok.

První zápas Poláci odehrají 24. března v Edenu proti výběru české reprezentace a po zveřejnění jednoho z vážných adeptů na post kouče zbystřili i čeští fanoušci. Poláci prý učinili nabídku anglické legendě, bývalému kouči Aston Villy a skotského Glasgow Rangers, Stevenu Gerrardovi.

Byl to právě on, který vedl Rangers v třaskavých duelech s pražskou Slavií v osmifinále Evropské ligy před dvěma lety. Zlehčoval ostrý zákrok Kemara Roofea do obličeje gólmana Ondřeje Koláře. Poté prý v útrobách stadionu přihlížel řádění Glena Kamary vůči Ondřeji Kúdelovi. A při dalším souboji s Pražany - tentokráte se Spartou - osočil tehdy povolené dětské fanoušky Letenských z rasismu.

Foto: @sportCT, Twitter

Kamara s Kúdelou během odvety osmifinále Evropské ligy.

Podle polských médií nyní zvažuje nabídku tamního svazu. „Do konce týdne by měl Steven Gerrard odpovědět Polskému fotbalovému svazu. Pak bude jasné, zda se jednání o jeho nástupu k národnímu týmu posunou do další fáze," uvedl novinář Tomasz Wlodarczyk.

Spekuluje se však i o dalších zahraničních jménech, jako třeba o Robertu Martínezovi, Hervé Renardovi, který v současnosti koučuje Saúdskou Arábii, nebo Vladimiru Petkovičovi, který v minulosti vedl švýcarskou reprezentaci. Ve hře jsou ale i domácí trenéři Marek Papszun či Jan Urban, který dříve u národního týmu působil jako asistent.

Pokud by dopadly námluvy s anglickou legendou, musel by polský svaz sáhnout hluboko do kapsy. V Aston Ville si Gerrard prý měl ročně přijít na v přepočtu zhruba 140 milionů korun.

Reklama

  4 : 2 Dortmund - Atlético 4 : 2 dohráno
20240416T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. Atlético
Dortmund vs. Atlético
Dortmund
Atlético
  1 : 4 Barcelona - PSG 1 : 4 dohráno
20240416T21 : 00:00+0200
Barcelona vs. PSG
Barcelona vs. PSG
Barcelona
PSG
  Manchester City - Real Madrid dnes 21 : 00
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  Bayern - Arsenal dnes 21 : 00
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal