Hlavní obsah

Poprask na tiskovce. Máte v týmu lesby? ptal se novinář. Stanice se omluvila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská televizní a rozhlasová společnost BBC se omluvila za nevhodnou otázku, kterou její reportér položil kapitánce marocké reprezentace před pondělním duelem mistrovství světa s Německem (0:6). Novinář se dvaatřicetileté útočnice Ghzlan Šbakové zeptal na to, jestli mají v týmu nějaké lesby a jaký je jejich život v Maroku, kde jsou homosexuální vztahy postavené mimo zákon.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Ghizlane Chebbaková na tiskové konferenci.

Článek

„V Maroku je nezákonné mít homosexuální vztah. Máte ve svém týmu nějaké homosexuální hráčky a jaký je jejich život v Maroku?" zeptal se novinář zkušené fotbalistky, jež má na kontě přes 60 startů v reprezentaci.

Do situace se ihned vložila moderátorka tiskové konference s požadavkem, aby novináři neřešili politické otázky a ptali se jen na fotbal. „To není politická otázka...S politikou to nemá nic společného, je to otázka o lidech," nenechal se novinář odbýt.

Otázka vyvolala pozdvižení nejen v tiskovém středisku, ve kterém maročtí novináři na dotaz se zděšením hlasitě reagovali. „Uznáváme, že otázka byla nevhodná. Neměli jsme v úmyslu způsobit žádnou újmu nebo utrpení," uvedl tiskový mluvčí stanice BBC, která se za dotaz veřejně omluvila.

Podle americké novinářky CBC Sports Shireen Ahmedové byl dotaz bizarní. „Ptát se hráčky na to, jestli jsou v jejím týmu homosexuální spoluhráčky, je mimo mísu. Kapitánka takové věci nemůže komentovat a mohlo by to to pro ni být i nebezpečné, napsala Ahmedová.

Reklama

Související témata:
  Leverkusen - AS Řím dnes 21 : 00
20240509T21 : 00:00+0200
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen vs. AS Řím
Leverkusen
AS Řím
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.