Hlavní obsah

Proč v Brazílii roste tolik skvělých fotbalistů? Učí se přirozenou cestou, míní český kouč

Také na letošním fotbalovém mistrovství světa patří Brazílie mezi hlavní favority, podle sázkových kanceláří je dokonce favoritem číslo jedna. V Přímáku na Sport.cz se proto zabýváme otázkou, proč právě v Brazílii vyrůstá tolik skvělých fotbalistů, když zde není příliš obvyklé, že by malé děti hrály organizovaně v klubech a často se navíc potýkají s nepříznivými podmínkami. „Hrají celý život fotbal. Odmalička celý den,“ vidí vysvětlení Petr Havlíček, který do jihoamerické země měl možnost vycestovat a poznávat místní fotbalové prostředí.

Proč v Brazílii vyrůstá tolik skvělých fotbalistů? Vysvětlení z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Fotbalový trenér si do svého dřívějšího druholigového angažmá přivedl posilu právě z Brazílie. Kde ji vlastně objevil? „Jedna fotbalová škola bez klubu, jeden trenér, 200 hráčů, kteří tam chodili jak kdy. Tam jsme našli Marca Túlia," vypráví v pořadu Sport.cz.

„Našli jsme ho pro Vlašim a během roku se z něj stal ligových hráč, přitom do 20 let vlastně nepůsobil v žádném klubu," prozrazuje současný kouč reprezentační sedmnáctky.

V čem je specifická práce trenéra na fotbalovém MS? Diskuse z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Túlio v létě 2019 přestoupil z Vlašimi do Mladé Boleslavi, poté si zahrál polskou Ekstraklasu za Podbeskidzie, než se vrátil do České republiky, kde působil v Karviné. Aktuálně je podle webu Transfermarkt.com bez angažmá.

Kolik fotbalových zápasů sleduje sportovní novinář? Diskuse z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Připomeňme, že ani přední fotbalisté Fortuna ligy jako Eduardo Santos, Ewerton či Cadu nepůsobili na domácí scéně v některé ze čtyř celostátních soutěží a hráli jen za mužstva působící v lokálních šampionátech. V Brazílii se zkrátka dají najít velmi kvalitní posily prakticky kdekoliv.

„Myslím, že hlavní důvod je ten, že Brazilci se rozvíjejí přirozenou cestou. Tím, že hrají šest osm hodin denně na ulici v těžkých podmínkách," soudí Havlíček.

Kdo jsou favorité fotbalového MS? Diskuse v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Mezi experty se často objevuje názor, že právě náročné podmínky vychovávají z brazilských dětí velmi zdatné fotbalisty. Situace, kdy si často ani nemohou dovolit hrát na travnatém povrchu či s kvalitním míčem, je tak paradoxně učí být lepšími hráči.

„Když si je pak vybere nějaký klub a dá jim strukturu, organizaci a pozici v týmu, tak je to obrovský potenciál," říká Petr Havlíček.

Více k tématu najdete ve videu z pořadu Přímák. Během fotbalového mistrovství světa nezapomeňte také sledovat PŘÍMÁK EXTRA na Sport.cz.

Reklama

Související témata:
Brazilci