Hlavní obsah

Rangers a Slavia? Mimo hřiště prohráli všichni! Pohled českého gólmana na události v Glasgow

Praha

Ve Skotsku žil osm let, působil v prvoligových týmech Hamiltonu, Particku Thistle a Aberdeenu. Brankář Tomáš Černý zná dobře tamní mentalitu. Pro Sport.cz se přináší svůj pohled na divoké události, které se odehrály na stadionu Rangers během odvety osmifinále fotbalové Evropské ligy se Slavií.

Foto: Archiv Tomáše Černého

Tomáš Černý ve skotské slotě.

Článek

„V obou zemích je narativ událostí, jak v médiích, tak u veřejnosti, diametrálně odlišný. V Česku se mluví o tvrdé až brutální hře Rangers za hranicí fair play, o zranění brankáře Ondřeje Koláře. A o údajném napadení obránce Ondřeje Kúdely v útrobách stadionu. Incident na hřišti mezi Kúdelou a Glenem Kamarou se poněkud bagatelizuje. Zdůvodňuje se jako reakce na styl Rangers a okopávání Kúdelova spoluhráče na zemi, ke kterému došlo těsně před incidentem.

Ve Skotsku naopak hlavní slovo dostává téma rasismu, veřejnost se soustředí zejména na incident z 88. minuty. Média ve Skotsku ale také odsoudila zákrok na brankáře Koláře jako bezohledný, k tomu informují o všech prohlášeních Slavie. Nicméně, hlavním tématem je nařčení z rasismu, rasistické komentáře některých příznivců Slavie na sociálních sítích. Včetně odporné fotky Ultras, která obletěla svět.

Proč mě to všechno vlastně nepřekvapuje? Téma rasismu je v obou zemích vnímáno velmi odlišně. Zatímco v Česku je jaksi okrajové, ve Velké Británii je obrovsky citlivé a dlouhodobě diskutované v podstatě každý den. Zejména pak v posledním roce snaha eradikovat jakékoliv projevy či jen náznaky rasismu nebo diskriminace obrovsky kulminuje. Je zde nulová tolerance. Proto je, myslím, vnímání těchto událostí tak rozdílné. Navíc se projevila tendence společnosti rozdělit se na dva tábory, kdy zaniká jakákoliv možnost otevřené debaty a řešení problému kultivovaným způsobem.

Ať už se ve skutečnosti stalo cokoliv, ať bude verdikt UEFA jakýkoliv, image Slavie a českého fotbalu na mezinárodní scéně byla poškozena. O samotném Ondrovi Kúdelovi ani nemluvě. Rangers si zase svým stylem předvedenou hrou ve dvojzápase se Slavií pokazili dojem z výborné sezony v Evropské lize. Až do utkání se Slavií předváděli v soutěži atraktivní fotbal s mnoha góly, přehráli týmy jako jsou Benfica, Galatasaray, Standard Lutych či Antverpy.

Pokud se potvrdí nařčení pražského klubu o nevpuštění mužstva do šaten a o fyzickém napadení v útrobách stadionu, nejspíš z toho bude pro Rangers pořádný skandál. Po dlouholetých zkušenostech se skotským fotbalem je to pro mě obrovské překvapení a zklamání. Skotský fotbal jsem zažil jako tvrdý, korektní a s respektem k soupeři. Na fotbalovém trávníku zaslouženě zvítězila Slavia. Mimo něj nejspíš prohráli všichni."

Foto: Fotobanka Profimedia

Rodák z Ústí nad Labem Tomáš Černý se z olomoucké Sigmy vydal na dlouholetou pouť po zahraničních angažmá. Fotbalový brankář zdomácněl především ve Skotsku, odskočil si však také do Bulharska a Řecka. Naposledy působil ve skotském Aberdeenu.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín