Hlavní obsah

Rasismus ve fotbale? Hráč měl urazit soupeře. Bylo použito nejhorší slovo na světě, líčí trenérská legenda

Pikantní incident nabídl souboj v americké nejvyšší fotbalové soutěži. Pětigólovou přestřelku mezi týmy DC United a Interem Miami (2:3) totiž naprosto zastínila situace z druhého poločasu. Domácí hráč Taxiarchis Fountas údajně použil rasistické nadávky směrem k protihráči a rázem se začaly dít věci. Soupeř odmítl pokračovat ve hře, do sporu se vložil i rozhodčí, vše ale vyřešil až trenér domácích Wayne Rooney stažením obviněného hráče.

Foto: AP Photo/Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Trenér Interu Miami Phile Neville.

Článek

Jinak poklidný duel 31. kola americké MLS mezi týmy DC United a Interem Miami se pořádně zvrtl. Důvod? Údajně rasistické nadávky domácího hráče Taxiarchise Fountase, který se v 59. minutě dostal do potyčky s hostujícím Damionem Lowem. Vyhrocený střet musel klidnit hlavní sudí, který nejprve jednal s kapitány obou týmů a následně také s trenérskými legendami Waynem Rooneym a Philem Nevillem. Nehrálo se přitom necelých sedm minut.

Slova uznání si vysloužil legendární Rooney, který v roli trenéra udělal to nejlepší, co bylo v inkriminovanou chvíli možné a stáhl obviněného Fountase z hrací plochy. Hra tak mohla pokračovat, v opačném případě Inter Miami hrozil nepokračováním v zápase. „Kdyby se nic neudělalo, nepokračovali bychom," potvrdila hostující hvězda DeAndre Yedlin. Podle slov někdějšího hráče Newcastlu měl Fountas říct protihráči slovo „n*gr".

Trenér Miami Neville ve svém pozápasovém rozhovoru podpořil tvrzení bývalého fotbalisty Tottenhamu, když prohlásil, že během hry bylo použito nejhoršího slovo na světě a je potřeba se s tímto nepřijatelným incidentem zabývat.

„Potřebujeme řešit problém, který byl možná v minulosti zameten pod koberec. Jsme klub, který je hrdý na naši rozmanitost mezi naše zaměstnance a příznivce. Pro rasismus zde není místo. Jak na fotbalovém hřišti, tak ve společnosti. Bylo použito slovo, které je ve společnosti nepřijatelné a myslím si, že to bylo to nejhorší slovo na světě," řekl pětačtyřicetiletý lodivod.

„Musím vzdát obrovský respekt Wayne Rooneyemu za to, jak se s tím vypořádal a jakým způsobem to provedl. Vždycky jsem ho znal jako prvotřídního hráče a dnes podle mého stoupl ještě výš než kdy předtím," pochválil trenéra na opačné lavičce Nevillle.

Zatímco Fountas v médiích popřel, že by údajnou nadávku použil, přesto se incidentem bude zabývat MLS. „MLS má nulovou toleranci vůči urážlivým výrazům a tato obvinění bereme velmi vážně. Vyšetřování této záležitosti začne okamžitě," zní v oficiálním prohlášením americké fotbalové ligy.

Na vyšetřování případu se budou aktivně podílet oba kluby. „DC United si je vědomo obvinění týkajících se hráče během zápasu proti Interu Miami. Klub bude úzce spolupracovat s MLS a Interem Miami," prohlásil klub vedený manažerem Waynem Rooneym.

Reklama

Související témata: