Hlavní obsah

Evropa nám nemůže odpustit vítězství nad nacistickým Německem, šokuje Pljuščev

S úsměvným, dokonce snad až absurdním vysvětlením, proč prý hokejová sborná nemůže hrát na turnajích pořádaných Mezinárodní hokejovou federací, přišel Vladimir Pljuščev. Sedmašedesátiletý kouč, jenž má status čestného trenéra Ruska, prohlásil, že „Evropa nám nemůže odpustit naše vítězství ve Velké vlastenecké válce“. Tímto termínem Rusové nazývají sovětsko-německou válku v letech 1941 až 1945.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Pljuščev (vpravo) během MS 2003, na němž vedl Rusko jako hlavní trenér.

Článek

„Šílenství pokračuje. Je těžké posoudit, kdy to skončí. Je jejich problém (IIHF), že Rusko není zapojeno do turnajů. Nebudou si moci vychutnávat výkony naší hokejové reprezentace na ledě," uvedl pro agenturu RIA Novosti Pljuščev, který trénoval sbornou na MS 2003, kde ve čtvrtfinále vypadla s Českou republikou.

Rodák z Moskvy, jenž před 20 lety dovedl dvacítku sborné k triumfu na MS a o rok předtím získal zlato na světovém šampionátu s osmnáctkou, se domnívá, že zbytek světa lituje absence Rusů na turnajích IIHF víc než oni samotní.

„Samozřejmě je to mínus i pro nás, ale pro ně na tom není vůbec nic pozitivního," míní Pljuščev a nechápe, proč IIHF odebrala Petrohradu pořádání MS 2023. Rusové jsou prý obětí špatného zacházení.

„Šli dál a dál. Nejprve nám vzali naši národní hymnu a vlajku," připomíná Pljuščev, že na posledních dvou ZOH museli Rusové startovat pod hlavičkou ROC (Olympijští sportovci z Ruska). O tom, že důvodem byl trest za systematický státní doping, však v jeho komentáři ani zmínka...

„Žili jsme v harmonii a mysleli jsme si, že jsme v Evropě milováni. Jenže tak tomu nebylo. Evropa nám nemůže odpustit naše vítězství ve Velké vlastenecké válce," uzavřel Pljuščev.

Reklama

Související témata: