Hlavní obsah

S novými bezpečnostními opatřeními na fotbale pomůže Indonésii i FIFA

Na změnách bezpečnostních opatření na fotbalových stadionech v Indonésii se bude po tragédii při ligovém zápase, která si vyžádala přes 130 obětí, podílet spolu s úřady i FIFA. Stadion v Malangu, kde k neštěstí došlo, čeká demolice a kompletní přestavba.

Foto: Antara Foto, Reuters

Stadion v Indonésii, na němž došlo k tragickým událostem.

Článek

Prezident země Joko Widodo se s předsedou světové fotbalové federace Giannim Infantinem dohodl na vytvoření speciální komise, která bude mít změny na starosti. Indonésie má totiž příští rok hostit mistrovství světa hráčů do 20 let.

"Tohle je fotbalová země, kde fotbal miluje přes sto milionů lidí. A je naší povinností zajistit, aby se, až půjdou na fotbal, cítili v bezpečí," citovala agentura Reuters Infantina.

"Dohodli jsme se, že celý indonéský fotbal je potřeba změnit. Každý detail musí odpovídat nárokům FIFA," přidal Widodo. "Stadion v Malangu proto bude zbořen a přestavěn na základě standardů FIFA," dodal.

K tragédii došlo začátkem října, kdy po utkání Arema - Persebaya Surabaya (2:3) vběhli na trávník domácí fanoušci a policie proti nim zakročila. V následném chaosu a tlačenici zemřelo přes 130 lidí, stovky dalších byly zraněny.

Podle vyšetřovací komise mohlo za neštěstí v Malangu především použití slzného plynu. Indonéská liga, ve které nastupují i čeští reprezentanti Michael Krmenčík s Ondřejem Kúdelou za klub Persija Jakarta, byla po tragédii přerušena.

Reklama

Související témata: