Hlavní obsah

Šachtar si stěžuje na přestupové pravidlo, po FIFA chce 50 milionů eur

Šachtar Doněck požaduje po Mezinárodní fotbalové federaci (FIFA) odškodné 50 milionů eur (asi 1,23 miliardy korun) kvůli ztrátám způsobeným přestupovým pravidlem, které bylo zavedeno po zahájení ruské vojenské agrese na Ukrajině. Nejúspěšnější ukrajinský klub posledních let už kontaktoval Sportovní arbitrážní soud (CAS), jak uvedl server The Athletic. FIFA v červnu prodloužila výjimku, díky které mohou zahraniční hráči a další členové ruských a ukrajinských klubů pozastavit své smlouvy, i na celou sezonu 2022/23.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační fotografie

Článek

Původně pravidlo platilo pouze do 30. června tohoto roku. FIFA chtěla umožnit zahraničním hráčům a trenérům podepsat krátkodobý kontrakt jinde, protože ukrajinská liga byla po únorovém vpádu ruských vojsk přerušena. Soutěž by měla znovu začít v srpnu, tamní nejlepší kluby Dynamo Kyjev a Šachtar navíc čekají zápasy Ligy mistrů.

Právě Šachtar hodně sázel poslední roky na zahraniční, zejména brazilské hráče. V současnosti má pod smlouvou 14 zahraničních fotbalistů. Sportovní ředitel Darijo Srna v červnu agentuře AP řekl, že tým bude tvořen převážně mladými ukrajinskými hráči.

Před pár dny navíc přišel o italského kouče Roberta De Zerbiho, jenž se dohodl na ukončení kontraktu. Podle generálního ředitele Sergeje Palkina přišel Šachtar kvůli pravidlu FIFA o desítky milionů eur z potenciálního prodeje hráčů.

Pravidlo platí i pro soutěže v Rusku. Výjimky nedávno využil i český reprezentační záložník Alex Král, jenž pozastavil smlouvu ve Spartaku Moskva a podepsal roční kontrakt v bundesligovém Schalke.

Reklama

Související témata: