Hlavní obsah

Těžký los pro Slovácko! Soupeře pro další kolo v evropských pohárech znají i Plzeň, Slavia a Sparta

Aktualizováno

Elitní české fotbalové kluby v tomto týdnu teprve rozehrají druhé předkolo evropských pohárových soutěží, los v sídle UEFA v Nyonu jim už ale v pondělí přidělil potenciální soupeře pro třetí předkolo. Šampioni z Plzně v případě postupu přes Helsinky narazí ve 3. předkole Ligy mistrů na Maribor, nebo Šeriff Tiraspol. Slovácko se ve 3. předkole Evropské ligy utká s poraženým týmem z 2. předkola Ligy mistrů mezi Dynamem Kyjev a Fenerbahce Istanbul. Soupeřem Sparty v případě postupu z 2. předkola Evropské konferenční ligy přes Viking Stavanger bude vítěz dvojutkání Motherwell - Sligo Rovers a Slavia po očekávaném postupu přes gibraltarského outsidera St Joseph's by ve 3. předkole Konferenční ligy změřila síly s Panathinaikosem Atény.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radost hráčů Viktorie Plzeň. Archivní foto

Článek

Fotbalisté Plzně v případě postupu přes HJK Helsinky narazí ve 3. předkole Ligy mistrů na NK Maribor, nebo Šeriff Tiraspol. První zápasy jsou na programu 2. a 3. srpna, odvety 9. srpna, Viktoria by začala venku.

Paradoxně jednoho z těchto dvou soupeřů svěřenci trenéra Michala Bílka dostanou, i když s Helsinkami vypadnou. V tomto případě by se Plzeňští utkali s Mariborem, či Tiraspolem ve 3. předkole Evropské ligy. Úvodní duely se hrají 4. srpna a odvety o týden později, Viktoria by opět zahajovala venku.

Čeští šampioni odstartují kvalifikaci elitní soutěže ve středu v Helsinkách, domácí odvetu sehrají příští týden v úterý. Pokud favorizovaná Plzeň finský tým vyřadí, zajistí si účast ve skupině Konferenční ligy. Pro postup do hlavní fáze Ligy mistrů potřebují Západočeši vyřadit tři protivníky.

Plzeň letos bojuje o Champions League jako jediný český zástupce. Skupinu si dosud zahrála třikrát. V letech 2011 a 2013 do ní postoupila z předkol, v roce 2018 pak přímo coby vítěz české ligy. Posledních pět účastí v kvalifikaci ale Viktorii účast v hlavní fázi nevyneslo. Za případný postup do skupiny LM by dostala prémii ve výši zhruba 400 milionů korun.

Západočeský tým má na Maribor příjemné vzpomínky, protože ho dvakrát zdolal v závěrečném play off o Ligu mistrů před devíti lety. Plzeňští tehdy po domácím triumfu 3:1 zvítězili ve Slovinsku 1:0 a podruhé oslavili postup do skupiny, kde si zahráli s Bayernem Mnichov, Manchesterem City a CSKA Moskva.

V Mariboru v uplynulém ročníku hostoval z Plzně chorvatský ofenzivní záložník Marko Alvir, s nímž ale Viktoria nepočítá a na začátku letní přípravy mu dala povolení hledat si nové angažmá.

Tiraspol v minulé sezoně došel z úvodního předkola až do skupiny LM, kde šokoval výhrou 2:1 na stadionu rekordního čtrnáctinásobného vítěze "milionářské" soutěže Realu Madrid. Šeriff nakonec obsadil třetí místo a postoupil do jarní fáze Evropské ligy.

Z českých mužstev má s Tiraspolem v pohárech nejčerstvější zkušenosti Zlín, který ve skupině Evropské ligy v roce 2017 doma remizoval 0:0 a venku prohrál 0:1. V roce 2009 zase Šeriff ve 3. předkole Ligy mistrů vyřadil Slavii po remízách 0:0 doma a 1:1 v Praze, kde moldavský celek skóroval v nastaveném čase. Tiraspol letos kvůli nařízení UEFA hraje domácí pohárové zápasy v azylu v Kišiněvě.

Slovácko schytalo velkokluby

Fotbalisté Slovácka se ve 3. předkole Evropské ligy utkají s poraženým týmem z 2. předkola Ligy mistrů mezi Dynamem Kyjev a Fenerbahce Istanbul. V kádru tureckého celku, který na jaře v pohárech vypadl s pražskou Slavií, působí i český reprezentační obránce Filip Novák. Úvodní zápasy jsou na programu 4. srpna, odvety o týden později. Slovácko začne venku.

Vítěz domácího poháru MOL Cupu a čtvrtý celek uplynulé sezony české ligy potřebuje v letní kvalifikaci vyhrát aspoň jeden dvojzápas, aby si zajistil účast ve skupině Konferenční ligy. Na cestě do hlavní fáze Evropské ligy by Slovácko muselo zdolat dva soupeře; pokud by neuspělo ve 3. předkole, čekalo by ho závěrečné předkolo Konferenční ligy.

Slovácko mělo coby vítěz MOL Cupu původně startovat ve 3. předkole Konferenční ligy, k přesunu do lepší soutěže mu pomohly ostatní výsledky v uplynulé sezoně evropských pohárů. AS Řím si díky triumfu v Konferenční lize zajistil účast ve skupině Evropské ligy, kam se kvalifikoval i z domácí soutěže. Díky tomu se postupové příčky posunuly.

Slovácko mohlo v hlavní části 3. předkola Evropské ligy dostat jen dvě dvojice soupeřů z 2. předkola nemistrovské části Ligy mistrů. Los nebyl týmu k Uherského Hradiště nakloněn a přisoudil mu papírově těžší protivníky.

Fenerbahce skončilo v minulé sezoně turecké ligy na druhém místě za mistrovským Trabzonsporem. V pohárech nejprve na podzim obsadilo třetí příčku ve skupině Evropské ligy, díky níž přešlo do jarní části Konferenční ligy. V ní na úvod dvakrát prohrálo s pražskou Slavií 2:3. Novák v obou zápasech kvůli zranění chyběl, nyní už je ale dvaatřicetiletý levý bek v pořádku.

Dynamo Kyjev ovládlo poslední dohraný ročník ukrajinské ligy (2020/21), předtím čtyřikrát za sebou kraloval rival Šachtar Doněck. Celek z metropole hrál naposledy soutěžní zápas v prosinci, od začátku ruské invaze na Ukrajinu na konci února nastupoval jen k přípravným utkáním.

Vzhledem k pokračující válce v zemi musí Dynamo v pohárové kvalifikaci při domácích duelech do azylu na neutrální půdě, v 2. předkole Ligy mistrů se představí na stadionu v polské Lodži. Ukrajinská liga se v minulé sezoně nedohrála.

Slovácko bude usilovat v pohárech o premiérový postup do skupiny. V minulé sezoně vypadlo hned na úvod ve 2. předkole Evropské konferenční ligy a předtím hrálo jen dnes již neexistující letní Pohár Intertoto.

Slavia může v KL narazit na Panathinaikos, Sparta na Motherwell, nebo Sligo

Pokud fotbalisté Slavie ve 2. předkole Konferenční ligy přejdou přes gibraltarského outsidera St Joseph's, utkají se ve 3. předkole s papírově nejtěžším možným soupeřem Panathinaikosem Atény. Sparta v případě postupu přes Viking Stavanger narazí na vítěze dvojzápasu mezi skotským Motherwellem a irským Sligem Rovers.

Úvodní zápasy jsou na programu 4. srpna, odvety o týden později. Oba pražské kluby by dvojutkání rozehrály doma.

Oba pražské celky musejí nejprve zvládnout 2. předkolo, do nějž vstoupí ve čtvrtek. Čeští zástupci v soutěži potřebují na cestě do skupiny přejít přes tři soupeře. Jakékoli zaváhání by znamenalo, že si na podzim v hlavní fázi pohárů nezahrají. Slavia se představí v kvalifikaci Konferenční ligy coby ligový vicemistr, Sparta skončila v uplynulé sezoně nejvyšší soutěže třetí.

Oba pražské kluby byly nasazené. UEFA před losem rozdělila týmy do šesti skupin a Slavii i Spartě se tak zúžil okruh možných soupeřů. Červenobílí mohli dostat jednu z pěti variant a los jim přisoudil papírově nejtěžšího soupeře. Panathinaikos sice v poslední době jen vzpomíná na slavné časy a v uplynulé sezoně řecké ligy skončil čtvrtý, vyhrál ale domácí pohár. Do soutěže vstoupí až ve 3. předkole. V neděli naznačil formu remízou 0:0 v přípravě s Leverkusenem.

Slávisté se s týmem z Atén utkali před 21 lety ve 3. předkole Ligy mistrů a vypadli po prohrách 1:2 a 0:1. Panathinaikos si v minulosti hned třikrát poradil se Spartou - dvakrát v kvalifikaci a jednou ve skupině Ligy mistrů a uspěl i v soubojích s Libercem a Mladou Boleslaví. Naposledy ale aténský tým, který kdysi trénoval český kouč Zdeněk Ščasný, v soutěžích UEFA na český klub narazil už před 13 lety.

Zatímco Slavii los nepřál, Spartě přisoudil papírově velmi přijatelné soupeře. Motherwell obsadil v uplynulé sezoně skotské ligy až páté místo a v pohárech ještě nikdy nepostoupil do skupiny. Na české celky v soutěžích UEFA dosud nenarazil stejně jako irský klub Sligo Rovers.

Ten vstoupil do Konferenční ligy už v 1. předkole, v němž až po penaltovém rozstřelu vyřadil velšský tým Bala Town. V minulé sezoně skončil celek ze Sliga v domácí soutěži na třetí příčce, v aktuální sezoně mu patří až pátá pozice. Irská liga se hraje systémem jaro - podzim. Sligo stejně jako Motherwell v pohárech ještě nikdy neprošlo do skupiny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Brian Priske v akci.

"Nejdůležitější jsou teď ty dva zápasy s Vikingem. Je mi jedno, kde hrajeme potom. Všechnu pozornost soustředíme na Viking," řekl na předsezonní tiskové konferenci nový dánský trenér Sparty Brian Priske.

"Pro nás je stejně důležité zvládnout předkola Konferenční ligy jako získat titul. V Evropě není prostor na opravu. Finanční stabilita klubu je zajištěna, vyřazení by nás ale bolelo sportovně," uvedl generální ředitel klubu František Čupr.

Finále druhého vydání Konferenční ligy se uskuteční 7. června 2023 v Praze v Edenu, kde hraje domácí zápasy Slavia. Červenobílí letos na jaře v premiérovém ročníku třetí pohárové soutěže vypadli ve čtvrtfinále s pozdějším finalistou Feyenoordem Rotterdam. Mezi nejlepší osmičku se slávisté probojovali i vloni v Evropské lize. Sparta na jaře prohrála v úvodním kole vyřazovací fáze Konferenční ligy.

Los fotbalových evropských pohárů
Los 3. předkola fotbalové Ligy mistrů (první utkání 2. a 3. srpna, odvety 9. srpna):
Maribor/Šeriff Tiraspol - HJK Helsinky/Viktoria Plzeň
Maccabi Haifa/Olympiakos Pireus - Apollon Limassol
Karabach/FC Curych - Ferencváros Budapešť/Slovan Bratislava
Ludogorec Razgrad/Shamrock Rovers (Ir.) - Dinamo Záhřeb/Škupi (Mak.)
Linfield (Sev. Ir.)/Bodö/Glimt - Žalgiris Vilnius/Malmö
Crvena zvezda Bělehrad - Pjunik Jerevan/Dudelange (Luc.).
Los 3. předkola fotbalové Evropské ligy (první utkání 4. srpna, odvety 11. srpna):
Hlavní část:
Dynamo Kyjev/Fenerbahce Istanbul - Slovácko
Midtjylland/AEK Larnaka - Partizan Bělehrad.
Mistrovská část:
Maribor/Šeriff Tiraspol - HJK Helsinky/Viktoria Plzeň
Žalgiris Vilnius/Malmö - Pjunik Jerevan/Dudelange (Luc.)
Ludogorec Razgrad/Shamrock (Ir.) - Dinamo Záhřeb/Škupi (Mak.)
Linfield (Sev. Ir.)/Bodö/Glimt - Karabach/FC Curych
Maccabi Haifa/Olympiakos Pireus - Ferencváros Budapešť/Slovan Bratislava.
Los 3. předkola fotbalové Konferenční ligy (první utkání 4. srpna, odvety 11. srpna):
Hlavní část:
St Joseph's (Gibr.)/Slavia Praha - Panathinaikos Atény
Sparta Praha/Viking Stavanger - Motherwell/Sligo (Ir.)
Trnava/Newtown (Wal.) - Čenstochová/Astana
Kuopio/Milsami Orhei (Mold.) - Liepaja/Young Boys Bern
Štětín/Bröndby Kodaň - Basilej/Crusaders (Sev. Ir.)
AIK Stockholm/Poltava - Valmiera (Lot.)/Škendija Tetovo (Sev. Mak.)
Ararat-Armenia/Paide Linnameeskond (Est.) - Anderlecht Brusel
Seinäjoki (Fin.)/Lilleström - Antverpy/Drita (Kos.)
Suduva (Lit.)/Viborg - B36 Tórshavn/Tre Fiori (San Marino)
CSKA Sofia/Makedonija Skopje - Saint Patrick's (Ir.)/Mura (Slovin.)
Breidablik (Isl.)/Budučnost Podgorica - Istanbul Basaksehir/Maccabi Netanja
Hajduk Split - Guimaraes/Puskás Akadémia
Dundee United - Tuzla (Bos.)/Alkmaar
Botev Plovdiv/APOEL Nikósie - Kyzylzhar (Kaz.)/Osijek
Molde/Elfsborg - Kajrat Almaty/Kisvarda (Maď.)
Luhansk - Vllaznia (Alb.)/Universitatea Craiova
Víkingur (Faer. ostr.)/Dunajská Streda - Saburtalo Tbilisi/FCSB
Aris Limassol/Neftči Baku - Rapid Vídeň/Gdaňsk
Koper/Vaduz - BATE Borisov/Konyaspor
Ružomberok/Riga - Gil Vicente
Lugano - Hapoel Beer Ševa/Dinamo Minsk
Sepsi (Rum.)/Olimpija Lublaň - Rijeka/Djurgaarden
Wolfsberger (Rak.) - Gzira United (Mal.)/Radnički Niš
Levski Sofia/PAOK Soluň - Velež Mostar (Bos.)/Hamrun Spartans (Mal.),
Fehérvár/Gabala (Ázerb.) - Petrocub Hincesti (Mold.)/Laci (Alb.)
Zira (Ázerb.)/Maccabi Tel Aviv - Gomel/Aris Soluň
Twente Enschede - Racing Lucemburk/Čukarički.
Mistrovská část:
Víkingur Reykjavík/The New Saints (Wal.) - Poznaň/Dinamo Batumi (Gruz.)
RFS Riga - Hibernians (Mal.)/Levadia Tallinn
La Fiorita (San Marino)/Ballkani (Kos.) - Sutjeska (Č. Hora)/KÍ Klaksvík (Faer. ostr.),
Tirana/Zrinjski Mostar (Bos.) - Tobol Kostanaj/Lincoln Red Imps (Gibr.)
Soligorsk - Kluž/Inter Club d'Escaldes (And.).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články