Hlavní obsah

Šéf UEFA Platini věří v pomoc Česka

Karel FeltPrávo

Prezident Evropské fotbalové unie (UEFA) Michel Platini věří v pomoc České republiky za jejího předsednictví Evropské Unii. Jednání s vicepremiérem pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou byl jeden z důvodů jeho páteční návštěvy v Praze.

Článek

„Musíme dobře specifikovat téma sportu. Týká se to nejen problémů kolem fotbalu, ale celého sportu v Evropě, s nimiž je třeba počítat a na které je třeba se zaměřit,“ odpověděl Michel Platini v pátek večer na tiskové konferenci v hotelu Praha na dotaz Práva, čím může být Česko v době svého předsednictví EU užitečné pro UEFA. „O těchto problémech jsem jednal s francouzským prezidentem Sarkozym za dobu předsednictví Francie. To v prosinci končí, takže budu jednat s českým zástupci,“ dodal.

Platini přiletěl s malým doprovodem před polednem z Bukurešti a po krátkém jednání s vedením ČMFS a společném obědě ho přijal na Úřadu vlády vicepremiér Vondra. Poté se setkal s předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslavem Vlčkem, s nímž hovořil o českém fotbale. Po tiskové konferenci se prošel krátce po Staroměstském náměstí a poté povečeřel českými internacionály, mimo jiné s Ivo Viktorem, kterému dal gól. „Poprvé jsem v Praze byl v roce 1974, ale to byl účel mé návštěvy jiný,ů pravil při vzpomínce na fotbalové utkání.

„Český fotbal je velmi kvalitní, vždycky bylo těžké vám dát gól. Máte celé generace výborných hráčů, od Masopusta, přes Panenku až po Nedvěda. V posledních letech jste nechyběli na žádném velkém turnaji,“ složil kompliment s tím, že co se týká pořádání EURO musí s iniciativou přijít Česko. "Problém ale může být ve stadiónech,“ uvedl Platini. O tomto tématu bude hovořit se zástupci ČMFS i v sobotu před svým dopoledním odletem do sídla UEFA ve Švýcarsku. Mile ho překvapil dárek, který mu předal šéf ČMFS Pavel Mokrý - originální dres české reprezentace s číslem 10 (s nímž hrával) a jmenovkou Platini.

Reklama

Související témata: