Hlavní obsah

Slavný německý fotbalový kouč si vybral českého asistenta, teď spolu válčí v Lize mistrů

Teherán

Zatímco v Česku stále spousta fotbalových fanoušků jeho jméno nezná, v Íránu se Jiří Saňák stal známou osobností. Od listopadu je totiž asistentem slavného německého kouče Winfrieda Schäfera v populárním klubu Esteghlal FC. Celek z Teheránu se pyšní vyprodávaným statisícovým stadiónem a momentálně se chystá na osmifinále Asijské Ligy mistrů. „Netušil jsem, že je to jeden z nejslavnějších asijských klubů, ke kterému se hlásí až 30 miliónů fanoušků,“ neskrývá český trenér překvapení.

Foto: archiv Jiřího Saňáka

Jiří Saňák (vlevo) a Winfried Schäfer při utkání Esteghlal FC.

Článek
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Esteghlal porazil v AFC Champions League tým Al-Hilal

Cesta Jiřího Saňáka k současnému angažmá započala v sedmnácti letech, kdy musel ukončit kariéru fotbalisty Unionu Berlín kvůli rakovinovému nádoru v rameni. Z Německa, kam zamířil po základní škole, se tak vrátil domů a zároveň s docházením na chemoterapii začal také se studiem trenérské „C" licence. Jelikož mu po léčbě zůstalo rameno trvale poškozené, bylo nemyslitelné, že by se k fotbalu vrátil jako hráč.

Coby trenér si budoval renomé u mládeže, vedl například týmy Slavie, Olomouce, Baníku Ostrava a Mladé Boleslavi, kde byl také šéftrenérem mládežnických kategorií. V české nejvyšší soutěži se objevil v roli asistenta v Mladé Boleslavi a Jablonci. Působil také u mládežnických reprezentací.

V listopadu minulého roku se dočkal velmi speciální nabídky – stát se asistentem Winfrieda Schäfera. „Popravdě jsem moc neřešil zemi, protože možnost pracovat s takto uznávaným trenérem a světoznámým člověkem v mezinárodním realizačním týmu byla rozhodující," přiznává zanedlouho 40letý trenér.

K současnému angažmá mu pomohl Petr Ruman, bývalý útočník Baníku Ostrava či bundesligového Mainzu. „On mě doporučil Winnimu, který sháněl asistenta," prozrazuje pro CEECup.org.

A jaký je Winfried Schäfer šéf? „Bez rozdílu respektuje každého člověka v klubu a jednoznačně věří týmové spolupráci. Má jasný směr tréninkového procesu, způsobu hry, principu hry v obranné a útočné fázi," vyjmenovává český trenér. „Ví, co chce hrát. Má tolik zkušeností, že mě denně překvapuje. Obdivuji jeho cit pro hráče, taktiku a individualitu," chválí svého nadřízeného.

Kdo je Winfried Schäfer?
Někdejší záložník odehrál v Bundeslize přes čtyři stovky zápasů, jako trenér pak vedl v nejvyšší německé soutěži Karlsruher nebo Stuttgart, později byl například trenérem národních týmů Kamerunu, Thajska a Jamajky. Na klubové úrovni byl zaměstnáván také ve Spojených arabských emirátech, Ázerbájdžánu a nyní je koučem íránského giganta Esteghlal FC.

Sám pak přibližuje svou roli v realizačním týmu. „S kolegou z Jamajky Miguelem Coleym vedeme tréninkový proces. Pokud (Winfried Schäfer) uzná za vhodné, do tréninku vstoupí, společně analyzujeme utkání, připravujeme strategii. Já k tomu připravuji a vedu video rozbory, hodnocení a přípravy na utkání," odhaluje Saňák a dodává: „Trenér po nás denně chce názory, které si nejdříve musím obhájit, vysvětlit, pak si je vyhodnotí a rozhodne. Cítím se v této spolupráci jako trenér, nikoli jako asistent."

Jiří Saňák také připouští, že úroveň íránského fotbalu jej v mnoha ohledech překvapila. „Nejvíc rychlostí hry, nadšením hráčů z tréninků, z respektu vůči nám trenérům od hráčů, zájmem fanoušků... Všichni se velmi rychle učí a musím říct, že liga se za půlrok zlepšila, hlavně takticky."

Esteghlal FC
Klub založený v roce 1945 získal svůj současný název po islámské revoluci roku 1979. Po pádu monarchie změnil název z Taj (Koruna) na Esteghlal (Nezávislost), a zároveň stejně jako městský rival Persepolis FC přešel pod vládní organizaci. „V Teheránu jsou vždy vyprodána derby s Perspolisem, poprvé jsem viděl fanoušky stanovat u stadiónu dva dny před zápasem,“ vypráví Jiří Saňák. Esteghlal hraje svá domácí utkání na stadiónu Azadi, kam se vejde dokonce přes 95 tisíc diváků, a přesto bývá na nejatraktivnější duely vyprodán. „Velkým specifikem je, že na fotbalový stadión mohou jen muži,“ upozorňuje Saňák. Esteghlal čeká v první polovině května osmifinále Asijské ligy mistrů proti dalšímu íránskému celku Zob Ahan a také finále domácího poháru proti druholigovému Babolu.

Reklama

Související témata: