Hlavní obsah

Snahy o oživení fotbalové superligy dál narážejí na odpor UEFA, lig i klubů

Agentura A22 usilující o oživení projektu fotbalové Superligy se na úterní schůzce se zástupci UEFA nesetkala s pochopením. Přetrvávající výhrady k nové elitní soutěži, kterou se už letos v dubnu pokusila rozjet dvanáctka evropských velkoklubů, vyjádřili i představitelé národních ligových soutěží, klubů, hráčské unie a fanoušků, kteří se jednání rovněž zúčastnili.

Foto: Marco Alpozzi, ČTK/AP

Adrien Rabiot z Juventusu. Italský klub stále podporuje projekt vzniku elitní superligy.

Článek

Založení superligy loni v dubnu oznámilo 12 evropských velkoklubů. Projekt kvůli obrovské vlně odporu nevydržel ani 48 hodin. Devět klubů se od něj poté odvrátilo a nadále ho oficiálně podporují jen Juventus Turín, Real Madrid a FC Barcelona. Madridská agentura A22 v říjnu oznámila, že hodlá o vytvoření samostatné elitní soutěže dál usilovat. V nové podobě by neměla být superliga uzavřená,

Jednání v Nyonu mělo být prvním krokem. Místo soukromé schůzky s předsedou UEFA Aleksanderem Čerefinem ale tříčlennou delegaci A22 čekalo jednání i s představiteli dalších zainteresovaných stran, jejichž postoj k vzniku superligy zůstal od loňského roku nezměněn. UEFA to uvedla v prohlášení.

Z původní dvanáctky zakládajících klubů nejprve pod tlakem fanoušků, UEFA či jednotlivých vlád z projektu odstoupila anglická šestice Arsenal, Chelsea, Liverpool, Tottenham, Manchester United a Manchester City. Brzy je následovaly další tři zakládající kluby AC Milán, Inter Milán a Atlético Madrid. Jako poslední se od superligy nedistancovaly Real, Barcelona a Juventus. Všem za pokus o vytvoření nové uzavřené soutěže hrozil postih od UEFA.

Španělský soud v dubnu zrušil loňské nařízení, které UEFA zakazovalo trestat kluby za založení superligy. Kauzu bude řešit Soudní dvůr Evropské unie, verdikt by mohl být znám na konci letošního roku.

Reklama

Související témata: