Hlavní obsah

Nová Superliga? Lžete víc než Putin, pustil se šéf španělské ligy do velké trojky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Lžou víc než Putin. Juventus, Real, Barcelona,“ vystoupil ostře proti projektu chystajícímu se obnovit evropskou fotbalovou Superligu šéf španělské ligy Javier Tebas ještě před tím, než majitel turínské Staré dámy Andrea Agnelli s přepracovanou verzí projektu vystoupil v Londýně na fotbalovém summitu pořádaném Financial Times. První pokus vytvořit evropskou soutěž největších klubových gigantů skončil už po osmačtyřiceti hodinách krachem a blamáží.

Foto: Profimedia.cz

Šéf španělské ligy Javier Tebas

Článek

Kdyby mělo jít o filmový scénář, mohl by se jmenovat Superliga 2, návrat. První díl této ságy ovšem skončil v dubnu loňského roku naprostým propadákem, takže je krajně nejisté, jak by dopadl díl druhý.

Přepracovanou podobu scénáře se chystá představit Andrea Agnelli ve čtvrtek v Londýně.

„Prezidenti Juventusu, Barcelony a Realu se sešli minulý týden v Agnelliho vile, aby svůj projekt znovu uvedli v život. Poklud to Agnelli nevysvětlí, bude lhářem," cituje italská Gazzetta dello Sport prezidenta španělské ligy Tebase.

Foto: Sport.cz

Gesto prezidenta FIFA Gianni Infantina je jasné. Červená karta není určena předsedovi UEFA Aleksandrovi Čeferinovi, ale myšlence evropské Superligy.

O jaké korekce a inovace původního plánu na vytvoření Superligy, v níž měly startovat největší evropské fotbalové kluby, jde, zatím není příliš známo.

Podle neověřených informací ze zákulisí trio gigantů Juventus, Barcelona a Real navrhuje, aby Superliga měla dvě skupiny, v nichž by hrálo dvacet či případně čtyřiadvacet týmů. Na rozdíl od původního projektu by se ale nemělo jednat o uzavřené společenství a soutěž určenou pouze pro vyvolené, ale mezi jednotlivými skupinami by se mělo sestupovat a postupovat.

Cestu do Superligy by si mohlo každoročně zajistit osm dalších klubů, které se kvalifikují z národních ligových soutěží.

Ale to všechno jsou zatím spekulace, protože nikdo z velké trojky žádné bližší informace o inovované Superlize neprozradil.

„Věří, že kluby v národních ligách jsou pošetilé," je přesvědčen šéf španělské La Ligy Javier Tebas, že i inovovaný projekt je odsouzen ke krachu.

„Můžete si svou Superligu vytvořit, hrát svůj vlastní turnaj, ale nepočítejte, že budete působit v našich soutěžích. Superligu nechce nikdo kromě těch, kteří myslí jen na peníze," dal prezident UEFA Aleksander Čeferin velké trojce i případným dalším zájemcům o Superligu na srozuměnou, že nemohou počítat s tím, že by současně hráli evropské pohárové soutěže.

„Nejdříve jste s tímhle nesmyslným nápadem přišli uprostřed celosvětové pandemie, teď chcete předestřít další uprostřed války. Musíte žít v jiném světě, ne?"

Reklama

Související témata: