Hlavní obsah

Španělsko se bouří. Trnem v oku rozšířené MS i nový turnaj FIFA pro kluby

Představitelé španělské fotbalové ligy se ostře ohradili proti počtu zápasů na mistrovství světa v roce 2026, kterého se poprvé zúčastní 48 týmů. Jak uvedli na webu, FIFA podle nich zcela ignoruje dopady na ligové soutěže.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Fotbalisté Barcelony (ilustrační foto)

Článek

FIFA herní formát oznámila v úterý. Na šampionátu v USA, Kanadě a Mexiku se odehraje celkem 104 zápasů, což je o 40 utkání víc než na loňském mistrovství v Kataru. Od roku 2025 se také bude jednou za čtyři roky hrát v nové podobě šampionát klubů pro 32 týmů.

"FIFA pokračuje v přehlížení ligových soutěží a zcela jednostranně rozhoduje o podobě světového fotbalového kalendáře. Doslova ignorují důležitost národních soutěží pro fotbal jako celek," uvedla La Liga v prohlášení.

"Zcela také přehlíží ekonomické dopady, která její rozhodnutí bude mít na ligy po celém světě. S představiteli národních soutěží představené změny nikdo neprobíral. zejména vytvoření nové soutěže pro kluby. FIFA sleduje pouze zájmy úzké skupiny klubů a hráčů," přidala La Liga.

Zástupci španělské ligy také uvedli, že postoj FIFA proberou s dalšími představiteli profesionálních soutěží na nejbližším zasedání zastřešující organizace Fórum světových lig (WLF) a rozhodnou o dalších krocích. WLF rozšíření mistrovství světa kritizovalo už v prosinci.

Reklama