Hlavní obsah

Sportovní svět vzpomíná na Pelého, FIFA svěsila vlajky na půl žerdi

Čtvrteční úmrtí brazilského fotbalisty Pelého dnes rezonovalo celým sportovním světem. Tenista Rafael Nadal ho označil za krále fotbalu, jehož odkaz bude věčný. Podle předsedy Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha ztratil svět velkou sportovní ikonu. Předseda Mezinárodní fotbalové federace Gianni Infantino uvedl, že se Pelého odkaz nedá vyjádřit slovy. Řekl to v prohlášení na webu FIFA, jež dnes na znamení smutku a respektu svěsila všechny vlajky před svým sídlem v Curychu na půl žerdi.

Foto: Cesar Olmedo, Reuters

Legendárnímu Pelému vzdává hold celý svět

Článek

Pelé jako jediný vyhrál třikrát mistrovství světa a je považován za nejlepšího hráče historie. Jedna z nejslavnějších postav světového sportu zemřela v 82 letech. Brazilská vláda po jeho skonu vyhlásila tři dny státního smutku. Velké fotbalové ligy v Anglii, Itálii a Španělsku věnují před nadcházejícími zápasy minutu k uctění Pelého památky.

"Tohle je den, který jsme nechtěli, aby někdy nastal. Den, kdy jsme ztratili Pelého. 'Král' byl výjimečný v mnoha směrech," prohlásil Infantino. "Dnes všichni truchlíme nad ztrátou fyzické přítomnosti našeho drahého Pelého, ale on již dávno dosáhl nesmrtelnosti, a proto s námi zůstane navěky," dodal předseda FIFA.

Nadal označil čtvrtek za smutný den pro fotbalový i sportovní svět. "Jeho odkaz zůstane věčný. Neviděl jsem ho hrát, neměl jsem to štěstí, ale všichni mě vždycky učili, že to byl král fotbalu," napsal na twitteru španělský tenista, vítěz rekordních 22 grandslamů.

Na Pelého zavzpomínal i prezident MOV Bach. "S jeho odchodem přišel svět o velkou sportovní ikonu. Z vlastní zkušenosti vím, že šlo o opravdového zastánce olympijských hodnot a hrdého nositele olympijské pochodně. Předat mu olympijský řád bylo ctí," řekl.

Bývalý jamajský sprinter Usain Bolt i pilot formule 1 Lewis Hamilton označili Pelého za legendu. "Díky za sdílení talentu, geniálnosti a lásky," napsal Hamilton. Na fotbalistu vzpomínali také světoví politici, například americký prezident Joe Biden či francouzská hlava státu Emmanuel Macron.

Podle francouzského deníku Le Monde odešel absolutní monarcha fotbalu a španělský deník El País mluví o Brazilci jako o Cervantesovi kopané. Server BBC News píše, že Pelé dokázal sjednotit Brazílii, kterou v posledních letech rozdělují silné politické spory.

Před nemocnicí Alberta Einsteina v Sao Paulu se podle agentury AFP několik hodin po úmrtí fotbalové ikony scházeli fanoušci všech generací. Obdivovatelé dostanou možnost se s jedním z nejznámějších fotbalistů světa rozloučit v pondělí na stadionu ve městě Santos, kde Pelé hrával v letech 1956 až 1974 a v dresu FC Santos vstřelil většinu ze svých 1281 gólů.

Za reprezentaci odehrál 92 zápasů a zaznamenal 77 branek. Zástupci Fotbalové asociace České republiky se na následný úterní pohřeb do Santosu nevypraví, zaslali kondolence.

Reklama

Související témata: