Hlavní obsah

Pelého pohřeb bude bez české delegace

Zástupci Fotbalové asociace České republiky (FAČR) se na úterní pohřeb legendárního Brazilce Pelého do Santosu nevypraví, zaslali kondolence. Trojnásobný mistr světa zemřel ve čtvrtek v 82 letech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Fousek během tréninku fotbalové reprezentace před zápasy Ligy národů s Portugalskem a Švýcarskem.

Článek

"Na pohřeb se zástupce FAČR nevypraví, ale již jsme odeslali kondolence brazilskému svazu (CFB), FIFA (Mezinárodní fotbalová federace) a CONMEBOLu (Jihoamerická fotbalová konfederace)," uvedl pro ČTK tiskový mluvčí FAČR Petr Halaburda.

FAČR po zprávě o úmrtí trojnásobného mistra světa vyjádřila soustrast rodině, přátelům i všem obdivovatelům jednoho z nejlepších hráčů historie. Předseda svazu Petr Fousek označil úmrtí Pelého za smutný okamžik pro fotbal. Na svazovém webu uvedl, že slavný brazilský hráč byl pro mnoho generací nepřekonatelnou legendou. Podle reprezentačního trenéra Jaroslava Šilhavého ztratil fotbal svůj symbol.

Místo posledního odpočinku Pelého se stejně jako rekordy tohoto legendárního brazilského fotbalisty dostalo do Guinessovy knihy rekordů. Jediný trojnásobný mistr světa fotbalové historie bude v úterý pohřben v Santosu v devátém patře vertikálního hřbitova Memorial Necrópole Ecumenica, oficiálně nejvyššího hřbitova na světě.

Foto: Pool, Reuters

Pelé na snímku z roku 2009 při prezentaci kandidatury Ria de Janeiro na pořadatelství OH 2016.

Z Pelého krypty je symbolicky výhled na Estádio Urbano Caldeira, stadion klubu FC Santos. Jeho dres fenomenální kanonýr oblékal v letech 1956 až 1974 a vstřelil v něm většinu ze svých 1281 gólů. Za reprezentaci odehrál 92 zápasů a zaznamenal 77 branek.

Reklama