Hlavní obsah

Pocta skrze světla. Pelé po své smrti převlékl budovy, stadiony i ikonickou sochu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když je Brazílie zahalena do státního smutku, ve čtvrtek po smrti Pelého na mnoha místech zářila národními barvami. A nejen v jihoamerické zemi, ze které jeden z nejlepších fotbalistů historie pocházel. Poctu různými způsoby projevil celý svět.

Foto: Reuters

Na počest legendárního Pelého se do zlaté barvy převlékl ikonický stadion Maracaná.

Článek
Fotogalerie

„Řekl bych, že před ním byl fotbal jen sport. Pelé všechno změnil. Udělal z fotbalu umění, zábavu," poklonila se momentální hvězda brazilského fotbalu Neymar.

Zpráva o úmrtí, která ve čtvrtek večer obletěla svět, nebyla nečekaná. Pelé se v nemocnici léčil s rakovinou tlustého střeva. Přesto se teď celý svět s informací, že trojnásobný mistr světa už není mezi živými, trvdě srovnává.

Reakce byly očekávané, symbolické. Podobizna Pelého se v Brazílii objevila na desítkách budov, do zeleno-žluté se oblékla slavná socha Krista Spasitele tyčící se nad městem Rio de Janeiro. Ikonicný stadion Maracaná naopak zářil zlatě.

Jako první ale zřejmě zareagovali Angličané, když brazilské barvy promítly na oblouk nad londýnským svatostánkem Wembley.

Pohřeb legendárního fotbalisty se uskuteční v úterý, dají se očekávat další projevy úcty, vzpomínky a zejména miliony lidí v ulicích. To vše poté, co v Brazílii skončí třídenní státní smutek.

Reklama