Hlavní obsah

Strach o legendárního Van der Sara. Na dovolené ho postihlo krvácení do mozku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Cítím potřebu si odpočinout a věnovat se jiným věcem,“ říkal koncem června legendární nizozemský brankář Edwin van der Sar, když končil ve funkci generálního ředitele Ajaxu Amsterodam. Na dovolené v Chorvatsku ho však postihla daleko horší věc. Po krvácení do mozku skončil na jednotce intenzivní péče.

Foto: Claude Paris, ČTK/AP

Legendrání nizozemský gólman Ajaxu nebo Manchesteru United Edwin van der Sar.

Článek

„Van der Sar je nyní skutečně v péči chorvatských lékařů. Prvních 24 hodin je v podobných případech krvácení do mozku klíčových,“ píše nizozemský web De Telegraaf.nl. „Je ve stabilizovaném stavu. Všichni přejeme Edwinovi brzké uzdravení. Myslíme na tebe,“ dodal Ajax na svém Twitteru.

Dvaapadesátiletý gólman, jenž se během své úspěšné kariéry nejvíce proslavil v Manchesteru United, byl členem vedení Ajaxu od roku 2012, generálním ředitelem od roku 2016. Smlouvu měl ještě na dva roky. „Po téměř jedenácti letech v představenstvu jsem vyčerpaný. Nepřijde mi správné dělat okamžitá rozhodnutí o budoucnosti tohoto úžasného klubu. Proto jsem se rozhodl skončit,“ uvedl v prohlášení s tím, že ho po nepovedené sezoně užírala rostoucí kritika a nastal čas si odpočinout.

Na dovolené v Chorvatsku ho však zastihly vážné zdravotní problémy. Pozoruhodné je, že v prosinci 2009, tedy téměř před 14 lety, postihlo rovněž krvácení do mozku jeho manželku Annemarie. V té době Van der Sar působil ve zmíněném Manchesteru United, se kterým čtyřikrát opanoval Premier League.

Velké zdravotní komplikace dohnaly nedávno také Marca Overmarse, s nímž van der Sar dlouhá léta Ajax řídil. Overmars skončil v klubu kvůli nevhodnému chování v únoru 2022, koncem roku ho postihl infarkt, který mu značně poškodil srdce.

„Je to složité. Když hodně mluvím, musím lapat po dechu. Moje srdce je ze 45 procent mrtvé. Utrpěl jsem tolik škody, že se to nedá napravit. Je také vidět, jak špatně se mi dýchá,“ popsal Overmars o několik měsíců později. Jaký bude stav van der Sara, je aktuálně nejasné.

Bývalý gólman kromě titulů v Premier League vyhrál také dvakrát Ligu mistrů. Jednou s United, jednou s Ajaxem. S reprezentací slavil dva bronzy z mistrovství Evropy.

Reklama

  Bayern - Real Madrid dnes 21 : 00
20240430T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Real Madrid
Bayern vs. Real Madrid
Bayern
Real Madrid