Hlavní obsah

Trenér Van Gaal už potřetí povede nizozemskou fotbalovou reprezentaci

Trenér Louis Van Gaal už potřetí povede nizozemskou fotbalovou reprezentaci. Nástupce Franka de Boera podepsal smlouvu do mistrovství světa 2022 v Kataru. Informoval o tom nizozemský svaz.

Foto: Rui Vieira, ČTK/AP

Trenér nizozemské reprezentace Louis Van Gaal

Článek

De Boer se ujal "Oranje" loni v září po odchodu Ronalda Koemana do Barcelony. Nizozemsko na letním evropském šampionátu vyhrálo v Amsterodamu všechny tři duely základní skupiny, v osmifinále v Budapešti ale podlehlo Česku 0:2, což stálo De Boera místo.

Devětašedesátiletý Van Gaal už národní tým trénoval v letech 2000-2002 a 2012-2014, na MS v Brazílii 2014 s týmem obsadil třetí místo. Jeho asistenty budou bývalý hlavní kouč národního mužstva Danny Blind (2015-2017) a Henk Fraser, jenž zůstane trenérem Sparty Rotterdam. Trenérem brankářů bude Frans Hoek.

"Nizozemský fotbal mi vždycky ležel u srdce. Vedení národního týmu je podle mého názoru klíčovou pozicí pro další rozvoj našeho fotbalu. Trénovat nizozemskou reprezentaci beru jako čest," uvedl v prohlášení Van Gaal.

Amsterodamský rodák se k trénování vrátí po pěti letech od odvolání z lavičky Manchesteru United v roce 2016. Jeden z nejúspěšnějších nizozemských koučů má ve sbírce trofeje s Ajaxem, Barcelonou či Bayernem Mnichov.

Už před dvěma lety oznámil odchod z fotbalové scény. "Jsem teď důchodce. Nemám žádnou ambici stát se manažerem nebo televizním expertem," citovala tehdy Van Gaala média.

Nizozemsko načalo březnovou kvalifikaci o postup na světový šampionát porážkou 2:4 v Turecku. Následně si doma poradilo s Lotyšskem 2:0 a na Gibraltaru zvítězilo 7:0. Na vedoucí Turky ztrácí z druhé pozice bod. Stejně bodů jako "Oranje" mají i Černá Hora a Norsko.

V rozmezí od 1. do 7. září se Nizozemci představí v Norsku a doma s Černou Horou a Tureckem. "Do nadcházejících kvalifikačních zápasů, které jsou klíčové pro účast na mistrovství světa, zbývá málo času. Okamžitě se stoprocentně soustředíme na hráče a přístup. Proto jsem byl jmenován," prohlásil Van Gaal.

Na poslední mistrovství světa v Rusku před třemi lety se Nizozemsko neprobojovalo.

Reklama