Hlavní obsah

V Rusku mluví o návratu fotbalistů na mezinárodní scénu: UEFA to zvažuje, tvrdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští sportovci jsou ve většině sportovních odvětví vyloučeni z mezinárodních soutěží. Jinak tomu není ani u fotbalu, kdy byla ruská reprezentace vyřazena před play off o postup na loňský světový šampionát a nebyla zařazena ani do kvalifikace o EURO 2024. Rusko už kvůli přetrvávajícím sankcím zvažovalo přesun do asijské konfederace AFC, ale nyní se zdá, že UEFA uvažuje o tom, že zemi válečného agresora opět pustí do hry.

Foto: Twitter

Ruský fotbalový reprezentant Arťom Dzjuba.

Článek

Unie evropských fotbalových asociací má podle generálního sekretáře Ruského fotbalového svazu RFU Maxima Mitrofanova vytvořit pracovní skupinu, která bude tento týden projednávat možný návrat Ruska do mezinárodního fotbalu.

Z něj je země vyloučena od únorové invaze ruských vojsk na Ukrajinu. Krom reprezentace se zákaz týká i ruských klubů, které nemohou hrát žádné evropské poháry. Kvůli tomu představitelé ruského fotbalu koncem minulého roku zvažovali přechod z UEFA do asijské konfederace.

Pokud by totiž Rusko převedlo svou registraci z UEFA do AFC, bylo by zřejmě znovu způsobilé účastnit se mezinárodních turnajů. Nyní je však možné, že žádný přesun nebude třeba. Pracovní skupina, do které budou podle šéfa RFU Alexandra Djukova přizváni i zástupci Mezinárodního olympijského výboru a FIFA, by po analýze plánu pro rychlý návrat Rusů mohla rozhodnout o ukončení jejich exilu.

„Kolegové z UEFA to musí pochopit a podílet se na tvorbě plánu, který bude spočívat v postupném odstraňování omezení, která dosud existují," řekl Mitrofanov. Šéf MOV Thomas Bach nedávno však uvedl, že sankce by neměly mít dopad na sportovce jako takové, ale kolektivní tresty by měly prozatím pokračovat. „Je to věc konzultací, každá strana předloží své návrhy, a pak se uvidí," dodal Mitrofanov.

Reklama

Související témata:
  2 : 1 Real Madrid - Bayern 2 : 1 dohráno
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.