Hlavní obsah

Ve finále afrického mistrovství jsou Zambie a Pobřeží slonoviny

BATA

Ve finále afrického šampionátu fotbalistů se utkají Pobřeží slonoviny a překvapení turnaje Zambie. Zatímco "Sloni" podle předpokladů ve středečním semifinále zdolali Mali 1:0, Zambie nečekaně porazila favorizovanou Ghanu 1:0 a do finále Poháru národů se dostala poprvé od roku 1994.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Emmanuel Mayuka (vlevo) oslavuje saltem gól vstřelený Ghaně v semifinále mistrovství Afriky.

Článek

Pobřeží slonoviny i v semifinále prokázalo, že si oproti minulým šampionátům více zakládá na taktickém a týmovém výkonu. To se promítá v tom, že ani v pátém duelu na turnaji neinkasovalo. Skóre tak má 9:0.

Mali bylo po většinu utkání pod tlakem, ale dlouho z toho byla jen nastřelená konstrukce branky a další nevyužité šance favorita. Až v úplném závěru první půle utekl Gervinho a svůj protiútok z poloviny hřiště zakončil přesnou střelou na zadní tyč. Útočníkovi Arsenalu pomohlo i to, že si obránci hlídali další nabíhající hráče a nikdo se ho nesnažil zastavit.

Také po změně stran se do šancí dostávalo hlavně Pobřeží slonoviny, další gól však nepřidalo. Nemuselo ho to mrzet, protože Yatabare v poslední velké šanci Mali jen těsně přestřelil. "Sloni" slaví postup do finále po šesti letech a mohou pomýšlet na první triumf od roku 1992.

Ghana v souboji se Zambií doplatila na to, že hned v úvodu neproměnila pokutový kop. Už v 8. minutě si postavil míč nejlepší ghanský střelec Asamoah Gyan, ale selhal, když ho skvěle vychytal gólman Kennedy Mweene. Podobně se na druhé straně nedařilo nejlepšímu střelci Zambie na turnaji Christopherovi Katongovi.

Ghana se nadále dostávala do šancí, ale Mweene ve spolupráci s obranou odolával. Naopak 12 minut před koncem se na hranici pokutového území obtočil kolem obránce útočník švýcarského klubu Young Boys Bern Emmanuel Mayuka a střelou z otočky přesně k tyči zařídil jediný gól zápasu.

Čtvrtfinalisté posledního mistrovství světa navíc vzápětí přišli o vyloučeného Dereka Boatenga. I bez něj se tlačili do šancí, ale míč do branky nedostali. Ghana tak nezopakuje poslední účast ve finále a prodlouží své čekání na celkový triumf, kterého naposledy dosáhla v roce 1982.

Semifinále mistrovství Afriky ve fotbalu
Bata: Zambie - Ghana 1:0 (0:0)
Branka: 78. Mayuka. ČK: 84. D. Boateng (Ghana).
Libreville: Mali - Pobřeží slonoviny 0:1 (0:1)
Branka: 45. Gervinho.

Reklama

Související témata: